Как върви делото за затварянето на ТЕЦ “Марица 3” Димитровград?

Изображение 1 от 6

    Поредното съдебно заседание за обжалването от страна на ТЕЦ “Марица 3” Димитровград на ПАМ ( принудителна административна мярка) за затварянето на горивната инсталация, наложена през миналата 2022 година, се проведе днес.

    Какво се случва с делото за спирането на ТЕЦ "Марица 3"?

    На него отново отсъстваха представители на Община Димитровград, въпреки че са били редовно призовани, но присъстваха граждани на Димитровград, провокирани от поредното “изпушване” на котелното на централата от тази сутрин.

    На днешното заседание трябваше да се представи пред съда и страните по делото експертиза относно работата на инсталацията на централата, както и причините за серийните замърсявания на въздуха в Димитровград със серен диоксид.

    Съдебната зала на Хасковския административен съд бе изпълнена от димитровградчани и страните по делото, което явно провокира адвокатът на жалбоподателя Юлиян Семерджиев, да поиска от съда заседанието да премине при закрити врати и присъстващите жители на Димитровград и журналистите да бъдат изведени от нея.

    Обосновката на адв. Семерджиев бе, че от експертизата може да бъде споделена информация, представляваща търговска тайна, която не трябва да става достояние на обществеността. Искането за закрито заседание не бе уважено от съда и то  се проведе публично. 

    От страна на ТЕЦ Марица 3 бе представена справка като доказателство за времеви периоди, в които централата не е работила, но е имало завишения на концентрациите на серен диоксид, регистрирани от АИС-Раковски. Като ответна мярка, защитниците на наложения миналата година ПАМ, пожелаха да им се даде възможност да предоставят обратната справка, кога ТЕЦ Марица 3 е работил и нивата на серен диоксид са били над допустимите стойности.

    Експертизата по делото не бе разгледана, защото стана ясно, че е била изпратена малко след крайния срок за нейното представяне и делото се отложи за 12 декември.

    След приключване на заседанието, съдията даде възможност на димитровградчани да представят пред съда снимков материал от тази сутрин на пушеци, излизащи от котелното на централата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      То
      Тоа
      17 0
      19:43, 21 ное 2023
      Йориста много жлът ми се гледа. Сигурно се е нахъсвал в котелното тази сутрин преди да иде в съда.
    • 2
      Ко
      Кочо
      6 -3
      23:39, 21 ное 2023
      Работим за Димитровград...спомнят ли си Димитровградчани това...ха сега дишайте мръсния въздух...
    • 3
      Юл
      Юлиян
      7 0
      12:15, 22 ное 2023
      Семерджиев не е адвокат,както го представят,а и той не отрича.Не е адвокат,тъй като не е вписан в нито една адвокатска колегия.Той е юрисконсулт и може да се явява в съд само по дела на работодателя си.Като такъв е редно да знае какво пуши от котелното на ТЕЦ3,а не да говори глупости, че клапан изпуснал пара и не знам какво си.Ако беше само пара пушека щеше да е бял,а не тъмно сив като този от вчера.Неохима също замърсява, ама не и със SO2 и сажди.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини