Две ученички от ОУ "Пенчо Славейков" с награди от национален конкурс

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Въведение Богородично, две ученички от ОУ „ Пенчо Славейков“ са отличени с награди за есе от Десети юбилеен национален конкурс "Въведение Богородично" 2023 г., организиран от Пловдивска света митрополия.

Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на учениците, да утвърждава нравствени ценности , да поощрява интереса към съхраняването на българските традиции и се провежда под егидата на Пловдивския Митрополит Николай .

В проявата, посветена на Деня на християнското семейството и православната младеж, участват стотици ученици от I до XII клас от цялата страна.

Александра Младенова е впечатлила журито с есето си ,по темата „Писмо до Богородица“ , за което и е присъдено I мястo в раздел проза, а Тереза Петкова е удостоена с III място в същия раздел с есето „Моето писмо до Божията Майка“.

ПИСМО ДО БОГОРОДИЦА

Александра Миленова Младенова

Богородице,майчице свещена, пиша ти това писмо,защото ти си истински пример за мен.

Теб Бог избра от всички девици на света, за да бъдеш майка на сина му, Исус Христос. В теб Той е видял нещо невероятно, което никоя друга девойка не е притежавала.Твоята вяра,готовността да приемеш божията воля в своя живот и жертвата, която си била готова да направиш за Него, са наистина забележителни и ми се иска да мога и аз някога да познавам толкова добре Твореца и да съм готова да откликна на всичко, което Той има като план и цел за живота ми.Иска ми се да съм съвършена като теб – жена, съпруга , майка.

Аз вярвам, че всеки един човек има някаква мисия в живота си ,дадена му от Бог.Никой не се ражда случайно на този свят, но дали ще изпълни волята на Бог, зависи и от личния избор на всеки човек. Защото, когато Бог ни е сътворил ни е дал свободна воля дали да му се покорим, или не.

Аз искам да бъда като теб,майчице божия - изпълнител на словото, а не просто слушател!

Знам, че никак няма да бъде леко да следвам този път, но вярвам, че той е най-правилния за мен, защото всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бог. Искам да възлюбя Отеца, като теб и да оставя добър пример. Да мога, дори малко да подобря този свят към по-добро….

Само ако можеше повече хора да бъдат изпълнени с Божията любов в сърцата си, нямаше да има толкова нещастни деца, разбити семейства,безумни престъпления, страшни войни и безсмислена смърт!

Не мога да разбера,Богородичке, защо хората избират злото,защо го следват и му се прекланят , когато пътят на доброто е толкова по-красив, спокоен и изпълнен със смисъл. Животът в мир с Бога е блажен и даващ надежда, защото Бог е любов и светлина.Толкова много искам повече хора да разберат това и да потърсят Бог в живота си. Моля се повече човеци да отворят свещените книги, да четат и да дирят Господ с цялото си сърце, защото Той дава надежда не само за този свят, но и след смъртта.

Моля те , Богородичке , бъди мой невидим спътник в живота , подкрепяй ме и ми помагай да намирам правилния път към доброто, за да го следвам и увличам, колкото е възможно повече съмишленици!

"Елате при мене всички, които се трудите и сте обременени и Аз ще ви успокоя." Матей 11 глава 28 стих.

Моето писмо до Божията Майка

Тереза Миленова Петкова

Скъпа Богородице,

Аз съм просто едно малко момиче, което иска земята да бъде чисто и приятно място за живот, хората да се обичат и подкрепят. Знам, че това не е по силите ми и не мога да го осъществя, затова всяка вечер се моля на теб и Божия син. Вие сте за мен спасителите на земята и аз вярвам безрезервно във вашата добрина и милосърдие.

Онзи ден случайно погледнах към календара и видях, че остават броени дни до деня на християнското семейство. Зарадвах се. Това е голям празник за нас у дома. Двете с мама с огромно желание приготвяме трапезата , на която се събираме всички, за да честваме не само празника, но и здравата връзка помежду ни. Накрая оставяме масата неразтребена, за може през нощта да дойдеш ти , Божия майко, да си хапнеш от нашата храна и да благословиш дома ни, защото това е и твой празник, Пресвета Богородице!

Това е денят, в който твоите родители те посветиха на Бога и те въведоха в храма – мястото, където си изучавала Словото Божие и си се учила на труд и смирение и където, заради твоето чисто и обичливо сърце, бе избрана да бъдеш майка на нашия Спасител Иисус Христос.

Но тази година празникът е малко по-различен, скъпа Богородице. Някак си доста по – тъжен. Мъчно ми е , защото има войни в Украйна и Палестина, където умират хора. Стари и млади гладуват. Новородени се борят за живота си. Животни са изоставени и са обречени на студ и мизерия. Катастрофи и природни бедствия се ширят навсякъде.

Аз знам, че причината за всичко това се крие в духовния свят на човека, в обезверяването и отчуждението. Сякаш хората забравиха да се обичат!

Ето затова те моля, Божия майко, да помогнеш на хората ,да прозрат истинската причина за всички нещастия и страдания и да станат по- добри. Да се обичат и подкрепят, да живеят по Божиите закони в мир и разбирателство, защото такива трябва да бъдат благочестивите християнски семейства.


 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини