Кристиан Тилеман ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония на 1 януари 2024г.

На 1 януари 2024г.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус, а всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки марш», при който публиката пляска в такт. Освен тях в програмата на предстоящия концерт са включени и произведения на Антон Брукнер, Ханс Кристиан Лумбю и Йозеф Хелмесбергер.

Кристиан Тилеман е сред най-търсените диригенти и е световнопризнат за един от най-съвършените интерпретатори на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Роденият в Берлин музикант в момента е главен диригент на Саксонската държавна капела и е определен за музикален директор на Държавната опера "Унтер ден Линден" в Берлин. Сътрудничеството на Тилеман с Виенската филхармония датира още от 2000 г. Той редовно дирижира оркестъра в абонаментни концерти във Виенския Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и САЩ. През 2019 г. маестрото за първи път застана на подиума на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.
От ръководството на Виенската филхармония съобщават, че Тилеман е един от диригентите, който е особено близък до оркестъра. Именно с него оркестърът ще сложи начало на отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антон Брукнер. Затова за първи път в програмата е включено и произведение на Брукнер, както и на няколко велики, макар и все още непознати съкровища от династията Щраус и нейните околности.

Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, а днес е един от символите на настъпващата Нова година. Излъчва се традиционно от над 90 телевизии в цял свят и допринася за обединяването на хората в една общност, отдадена на музиката и красотата.

Неслучайно всеки детайл от събитието е изпипан до последна подробност. Особено внимание се отделя на флоралната украса, която представлява празник за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с Виенските общински оранжерии. Украсяването започва още на 27 декември, като близо 30 000 стръка цветя превръщат Златната зала в Музикферайн в невероятна цветна градина. След края на концерта публиката традиционно си взема по едно стръкче за спомен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини