Приключи поставянето на безплатни климатици в Димитровград, но програмата стартира отново

Приключи проектът за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград, чрез намаляване на фините прахови частици (ФПЧ), генерирани от изгаряне на твърдо гориво. По проекта бяха подменени печките на твърдо гориво на 2905 домакинства, като напълно безплатно са били поставени 5236 климатика, 455 котли и радиатори на пелети и 313 на газ.

Кметът на града, Иво Димов, изрази изключително големи благодарности на екипа по програмата и изпълнителите, които са реализирали доставката и монтажа на отоплителните уреди. Той посочи, че общо желаещите са били над 4500 домакинство в 2 етапа. При първия етап е бил проявен по-малък интерес от жителите на общината и всички около 1500 домакинства са били одобрени, но при втория етап е имало над 3000 кандидати и някои са отпаднали поради по-голямата конкуренция за класиране.

Зам.-кметът Яшо Минков подчерта, че програмата не е социална и класирането не е на база доходи и социален статус, което е довело до негодувание в някои от кандидатствалите, които не са били одобрени.

В началото на идната година програмата стартира отново със събирането и обработката на заявленията за участие. Разликата спрямо изтичащата процедура е, че опцията за газификация е премахната. По новата процедура жителите на общината ще могат да подменят печките на твърдо гориво с климатици, системи на пелети и новата опция - термопомпи. Като начало е ясно, че термопомпите ще бъдат въздух-въздух, като се очаква и да бъдат допуснати въздух-вода. Новата програма ще бъде с максимално допустима стойност над 16 милиона лева и би трябвало да обхване до 2700 домакинства.

Кметът на Димитровград, Иво Димов, призова гражданите за активност след откриването на процедурата по кандидатстване. При откриване на процедурата, общината ще кандидатства по програмата за около 20% от максималната стойност от 16 милиона, като според броя желаещи се очаква сумата да може да се увеличава, според броя на одобрените бенифициенти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини