15 000 дръвчета ще бъдат раздадени на Богоявление в Хасково

15 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета ще бъдат раздадени на площад „Свобода“ в Хасково на 6 януари – Богоявление, Съобщиха от Гората.бг.

Хора от Хасково, Димитровград, Харманли и региона ще могат да получат безплатно сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), орехи, както и медоносни липи, червен дъб, явор, люляци, медоносна акация.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират. Хасковлии ще получат и инструкции за съхранение, засаждане и грижа.

Акцията ще се проведе в интервала между 13:30 и 16:30 часа в събота. Миналата година на 4 март в областния град от Гората.бг раздадоха 13 500 дръвчета. Тогава граждани извиха опашка.

Идеята на организацията е този сезон да се засадят още 1 милион дървета в България за 5 месеца. Голямата им цел е до 2025 г. броят им да достигне 5 милиона дървета. Вече са раздадени и засадени над 2.6 милиона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини