Депутат и евродепутат дадоха насоки за европейското бъдеще на димитровградските ученици

Езикова гимназия ПЕГ "Иван Богоров" в Димитровград бе посетена от евродепутата Радан Кънев и народния представител от Димитровград, Катя Панева. Те дадоха светлина за европейското бъдеще на учащите и насоки как да се реализират в една обединена и отворена Европа.

Основната тема на разговора бе какви са работните места на бъдещето, какви са индустриите на бъдещето, зелените индустрии и работни места. Обсъдени бяха и новите тенденции в автомобилостроенето и електрониката, за работата на европарламента и други теми, които биха били важни за успешното кариерно развитие на младежите.

Кънев заяви, че няма да се учуди, ако една част от учениците в залата в края на своята професионална кариера съберат трудов стаж в поне 5 европейски държави и значението на компетентностите, които ще усвояват в продължение на целия си живот. Подчерта изключителната важност на усвояването и владеенето на езици, като английският вече се смята за базов и богатството е в това, да се изучават повече езици, за да могат децата да се реализират лесно на единния трудов пазар.

Той разказа и за това какво е да си евродепутат, развенча митовете за огромните заплати на депутатите в европарламента и подчерта да не се вярва на митовете, че те са по 30 000 евро. Продължи с това, че всеки евродепутат има значителен бюджет от над 20 000 евро месечно, с които могат да се наемат сътрудници/асистенти. По думите на Кънев, асистентите са изключително важна част от работата на европарламента, като голяма част от евродепутатите са били преди това асистенти на други евродепутати и това се оказва изключително перспективна и добре заплатена професия, чрез която се придобиват много и ценни знания и умения. Кънев сподели и малко от асистентския хумор, който казва, че евродепутатът е като фикус - ако депутата има добър екип, може и да не знае нищо, само трябва да го държиш на слънце и да го поливаш, а работата се върши от асистентите.

Кънев препоръча на учениците по време на своето висше образование, да търсят стажове по институциите в държавата, в която учат - това е едно добро начало и се събира и натрупва опит за бъдещата им реализация, който не може да се научи в университета, това ще им бъде много полезно и ще им даде един добър старт в професионалната им кариера.

Една от темите, обсъждани на срещата, бе за зеления преход, за европейските политики в това отношение и какво ни очаква в бъдеще.

Повече може да видите във видеоматериала към статията.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини