Прегласувания и страсти за общински помещения в ОбС Димитровград

На днешното редовно заседание на ОбС Димитровград най-конфликтната точка от дневния ред се оказа 17-та, в която съветниците трябваше да решат дали да предоставят 2 стаи с обща площ 45кв.м. на общинския Център за комплексни услуги (ЦКУ). Помещенията се намират в сградата на ул. "Владимир Поптомов" № 2, която е бивша детска ясла.

На пръв поглед такава докладна, в която Общината предоставя безвъзмездно на общинска структура общинска собственост не би предизвикала обсъждане в ОбС Димитровград, но тези 45 кв.м. разпалиха страстите в ОбС. Причината за нажежаването на напрежението бе, че тези 2 стаи се обитават от НПО-то Академия за таланти, която е имала договор с общината от 2017 година, но той по думите на кмета Иво Димов, е изтекъл в края на изминалата 2023г. 

Разискванията започнаха от общинския съветник Мартин Колев от сесийната група на "Алтернативата на гражданите", който упрекна кмета на общината Иво Димов в политическо решение относно предоставянето на помещенията на ЦКУ, което цели по-скоро отнемането на възможността за предоставянето им на досегашния наемател Академия за таланти, от колкото целта да е повече пространство за нуждите на ЦКУ. В отговор кметът Димов заяви, че той единствено се стреми да бъдат развивани социалните услуги в общината, а текущите помещения на ЦКУ са недостатъчни за обслужването на стотиците потребители на услугите в града и това налага искането за разширяването им.

Споровете между общински съветници, кмет и управителя на академията за таланти Маргарита Дякова продължиха, докато се стигна до гласуване на докладната, чрез която да бъдат предоставени въпросните 2 стаи на ЦКУ. Самата докладна бе прегласувана няколко пъти - на първото гласуване тя не бе приета, заради нуждата от квалифицирано мнозинство от минимум 17 души от общинския съвет. Резултатът на първото гласуване бе ЗА-15, ПРОТИВ-7 и ВЪЗДЪРЖАЛИ се 9 (гласували 31). Гласуването бе повторено по искане на председателя на ОбС Гергана Кръстева, поради липсата на един глас от присъстващите, като с мотиви за неизрядност в електронна система за гласуване. Гласуването бе повторено още няколко пъти, докато докладната не бе приета със 17 гласа ЗА, 7 против и 8 въздържали се, при гласували 32 общински съветника.  

В крайна сметка ОбС Димитровград взе решение да преотдаде 2-те помещения на ЦКУ, след като те бъдат освободени от Академия за таланти до края на месец януари. По наша информация родители на деца от академията подготвят протестна подписка, с която да изискат от общината отново да предостави съответните стаи на академията.  

Академията използва под наем към общината и други помещения в сградата, за които е сключила договор за 5 години през 2022г.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мн
    Много
    17 -4
    09:06, 26 яну 2024
    Нагъл е станал кметът. Прочетете протокола от предишното заседание на сайта на общината,да видите колко нагло и неуважително се държи кметът на заседанията на ОС. И само от хората на Стефан му се опъват. Останалите си мълчат като п.... За какво са в тоя ОС,нали да защитават интересите на тия дето са гласували за тях и за това им плащаме големи заплати за 3-4 часа работа на месец. И тия от ПП се обаждат само ако не ги включат в някоя платена комисия,иначе си мълчат.Що не пишете колко пари взимат за нищоправене.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини