20% ръст на сигналите за домашно насилие в Област Хасково, изграждат единен регистър на случаите

През 2023 година 130 души са потърсили помощ от Фондация „Джендър перспективи“ в Хасково заради домашно насилие. При по-голяма част от казусите става въпрос за мъже, които оказват тормоз над съпругите или приятелките си. Най-често пострадалите търсят помощ от специалисти след дълго физическо насилие.

„ Имаме близо 20% увеличение и консултациите, които се търсят нееднократно. Хората имат нужда от различен тип помощ. Често порасналите деца- пълнолетни,  живеят с родители и оказват насилие и върху тях.“, обяснява Антония Филева, която е юрист към фондацията.

Сега държавата създава Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие. В нея ще се съдържат обобщени данни за различните случаи на тормоз, регистрирани на територията на България, както и сигнали подадени от българи в чужбина. Част от данните за случаите на домашно насилие ще са свързани с пострадалите и извършителите, вида на съответното насилие – физическо, икономическо, сексуално. Ще се посочва продължителността на насилието, причините довели до него, историята на самото насилие. В този регистър ще бъдат включени и молбите, подадени за заповед за защита, коментира още юристът.

В системата ще има данни и за юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие и за предлаганите услуги в помощ на пострадалите. С регистъра ще работят районните съдилища и всички професионалисти, които помагат на жертвите.

„ Системата ще даде по-ясна картина. Ще разберем мащаба на явлението домашно насилие в България. Държавните институции ще имат достъп до тази информация и ще се проследява един извършител колко често фигурира в тази система."

Очаква се системата да бъде готова през август. Междувременно данните за миналата година показват, че в Област Хасково са заведени близо 100 дела по закона за защита от домашното насилие. 10 жени и 16 деца пък са били настанени в Кризисния център в Димитровград

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини