Една легенда си отива: Влакът на "Хари Потър" спира

Парният влак, който се появява във филмите за Хари Потър спира движение заради спор относно правилата за безопасност. Компанията West Coast Railways (WCR) оспорва исканията за монтиране на системи за централно заключване на вратите на вагоните на своя влак Jacobite, пише BBC.

WCR съобщава, че е спряла услугата, докато търси изключение от правилата от железопътния регулатор Office of Rail and Road (ORR).

Влакът Jacobite и преминаването му през виадукта Гленфинан, близо до Форт Уилям, бяха включени в лентата "Хари Потър и стаята на тайните" от 2002 г. Услугата се извършва между Малаиг и Форт Уилям от март до октомври. Преминаването ѝ през виадукта Гленфинан е популярно сред почитателите на историите на Роулинг за магьосници.

През ноември миналата година WCR получи последното си временно освобождаване. Дружеството заяви, че очаква решение по ново заявление и преустановява обслужването на Jacobite до второ нареждане, а на пътниците, резервирали билети за влака, бе предложено пълно възстановяване на сумата.

Търговският мениджър Джеймс Шатълуърт заявява: "Разочаровани сме, че се налага да спрем тази услуга и съжаляваме за причиненото неудобство на нашите клиенти, които са резервирали пътувания."

Неуспешно освобождаване

Говорител на ORR уточнява, че са предупредили всички оператори на културно-исторически съоръжения "преди няколко години", че техните влакове трябва или да поискат освобождаване, или да бъдат в съответствие с правилата след 31 март.

"Заявлението на West Coast Railway за освобождаване се провали и те подадоха иск за съдебен контрол. Беше предоставено временно освобождаване, за да се запази статуквото, което позволява на WCR да извършва дейност, докато съдебният спор приключи. Въпреки това WCR реши да продава билети, когато далеч не беше сигурно, че ново заявление за освобождаване ще бъде одобрено навреме за започване на услугите или изобщо", заявиха те.

"На 8 март ба подадено заявление за освобождаване, което в момента оценяваме. ORR е разочарована, че WCR изглежда не е направила разумни планове за непредвидени ситуации в полза на своите клиенти."

Източник: trip.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини