Горското в Седмицата на гората: изсичаме това, което е нужно и залесяваме

    Тази седмица от 1 до 7 април се отбелязва Седмицата на гората, в тази връзка разговаряхме с директора на Държавно горско стопанство - Хасково, Диана Василева.

    Василева ни осведоми за дейностите по залесяване в областта, като подчерта, че за 2024г. планът е да бъдат залесени 364 декара. Отделно ще бъдат обработени за залесяване почви на територия от 514 дка, а допълващо залесяване ще се извърши върху 115 дка. Въпреки, че не получихме конкретен отговора какви са площите, на които са били изсечени дърветата, от агенцията ни показаха терен покрай река Марица, който след изсичането му миналата година, вече е залесен с нови фиданки.

    Директорът на Държавното горско стопанство ни обясни, че изсечените тополи покрай река Марица са били от сорт хибридни тополи, те са засадени с цел добив на дървесина и на част от площите вече е дошло времето за изсичането им, което е извършено. На терена, който попада в защитена територия по Натура 2000 установихме, че на мястото на изсечени през миналата година хибридни тополи вече има засадени хиляди фиданки от местния вид черна топола. Според директора на горското стопанство, всички площи, които се изсичат, в последствие се залесяват с нови дървета, за които се грижат в продължение на 3 години. Отново според Василева, тенденцията е за увеличаване на площите и засетите дървета и те търсят нови терени в областта, които да бъдат залесявани.

    Според лесовъдите, горите трябва да бъдат подмладявани, за да могат да получават нови сили за пречистване на въздуха и фиксирането на въглерода. Дърветата се справят най-добре с пречистване на въздуха в активната част от растежа и развитието си и трябва да се полагат грижи за горите, поради което и кампанията им тази година е под надслов "Гората е живот... и обща отговорност!"

    Относно тополите, експертите заявиха, че те не са дървета, подходящи за градска среда, защото тяхната продължителност на живот преди да станат опасни, е около 25 години. За градска среда трябва да се подбират правилно растенията, както и да се оказват адекватни грижи за поддържането им.

    За да имаме дълголетни дървета в градска среда, които да пречистват въздуха и да дават сянка, е нужна правилна грижа от специалисти лесовъди или арбористи, а поголомното орязване вреди и унищожава така нужната зелена растителност в градовете.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини