10 от най-добрите романтични комедии на всички времена

Както вече сме отбелязвали, от известно време насам Холивуд прави усилени опити да възроди романтичните комедии. Само през последните две години действително гледахме не лоши филми от този жанр, сред които "Обичам да те мразя" със секси дуото Сидни Суийни и Глен Пауъл, Your Place or Mine със забавните чаровници Рийз Уидърспун и Аштън Кътчър, както и "Билет до рая" с вечните любимци Джулия Робъртс и Джордж Клуни.

Каквото и да си говорим обаче, романтичните комедии от 90-те години си остават ненадминати. На същото мнение са и от Vanity Fair, които са подбрали цели 42 филма от жанра, които според тях заслужават да бъдат включени "сред най-добрите на всички времена".

Ние представяме заглавията от финалната десетка. Преди това обаче само отбелязваме, че извън нея попадат и други наши фаворити, след които "Сватбата на най-добрия ми приятел" и "Нотинг Хил" - абсолютно превъзходни. А сега - директно към топ 10.

10. "Римска ваканция" (1953 г.)

Започваме с една стара класика, която заслужено носи Оскар на ослепителната Одри Хепбърн. В "Римска ваканция" тя играе принцеса Ан, която решава за избяга от "позлатената си клетка" във Вечния град. Там тя среща американския журналист Джо Брадли (Грегъри Пек), който първоначално възприема срещата си с кралската особа като перфектната възможност за "експлозивна" статия. Химията между героите на Хепбърн и Пек е неоспорима и е истинско удоволствие да ги гледаме в романтичните им моменти покрай Фонтана ди Треви или когато карат Vespa.

9. "Любов и баскетбол" (2000 г.)

Тази романтична комедия е от онези, които не омръзват да се гледат по няколко пъти. Сана Лейтън влиза в ролята на Моника Райт - амбициозна баскетболистка, която се влюбва в своя съсед и познат от детството Куинси, изигран от Омар Епс. Близо 25 години след излизането на филма, който е първи за режисьорката Джина Принс-Байтууд, самата тя казва, че остава един от най-важните в кариерата ѝ и е благодарна, че тогава не се е захванала с друг проект.

8. "Омагьосан ден" (1993 г.)

Това е филмът, който може да излекува сърцето и на най-закоравелия циник. В края на краищата самият герой е вечно кисел. Това е Фил Конърс (Бил Мъри) - метеоролог, изпратен в Пънксътоуни, Пенсилвания, за да отразява безсмислен годишен ритуал. Отегчен и от живота като цяло, той попада във времева примка, в която е принуден многократно да преживява отново предишните 24 часа. Това означава, че ден след ден той получава откази от продуцентката си Рита (Анди Макдауъл). Постепенно обаче вечно намръщеният Фил започва да се променя - той опознава жителите на малкото градче и става по-добронамерен и любопитен. В един момент и опитите му да подмами Рита в леглото си престават. Тогава разцъфва романтиката. Филмът е структуриран брилянтно и освен това няма как да не докосне всеки зрител емоционално.

7. "Какво става, докторе?" (1972 г.)

Барбара Стрейзънд е в ролята на колежанката Джуди Максуел, Райън О'Нийл пък е напрегнатия музиковед д-р Хауърд Банистър, а Маделин Кан - неговата годеница Юнис Бърнс. Освен на актьорите, заслугите за успеха на тази романтична комедия са и на режисьора Питър Богданович, и сценаристите Бък Хенри, Дейвид Нюман и Робърт Бентън. Припомняме, че последните двама стоят и зад филма "Бони и Клайд".

6. "10 неща, които мразя у теб" (1999 г.)

Въпреки че някои го възприемат повече като тийнейджърски филм, отколкото като романтична драма, това, което отрежда мястото на "10 неща, които мразя у теб" в тази класация, са изпълненията на Джулия Стайлс и покойния Хийт Леджър. Сюжетът е повлиян от "Укротяване на опърничавата" на Шекспир, но звучи съвременно с историята, която е фокусирана върху динамиката на гимназиалния живот и разбитите тийнейджърски сърца.

5. "Невидима нишка" (2017 г.)

Засега последният филм с участието на Даниъл Дей-Луис е точно романтичната комедия "Невидима нишка". Той изиграва Рейнолдс Уудкок - известен дизайнер на рокли от Лондон през 50-те години. Вики Крипс пък влиза в ролята на Алма - невзрачна сервитьорка, която е доста по-млада от него. Въпреки че двамата водят коренно различен начин на живот, се борят, за да бъдат заедно. Филмът изобщо не е зад подценяване - както пишат от Vanity Fair, това е "най-изненадващата любовна история" на 2017 г.

4. "Дневникът на Бриджит Джоунс" (2001 г.)

Жена, която седи сама вкъщи, докато се утешава с неразумни количества вино и торта, пеейки "All by Myself", звучи като абсолютно клише. Но нали затова е клише - защото винаги е вярно. И много жени биха се припознали в този образ. Рене Зелуегър е неговият вариант в "Дневникът на Бриджит Джоунс". Или поне докато не среща героите на Колин Фърт и Хю Грант, които се съревновават помежду си, за са спечелят сърцето ѝ. Въпреки че филмът има няколко продължения (и скоро дори се очаква още една част), първият си остава абсолютния любимец.

3. "Баровки" (1995 г.)

Подобно на "10 неща, които мразя у теб", и "Баровки" влиза в категорията на тийнейджърските филми, но по същество е и романтична комедия, която си остава сред най-добрите изобщо. Алисия Силвърстоун изиграва разглезената на пръв поглед, но криеща дълбочина в себе си принцеса от Бевърли Хилс Шер Хоровиц. Нейният характер, разбира се, се променя, когато се появява "любовният интерес" в лицето на героя на Пол Ръд.

2. "Имате поща" (1998 г.)

След "Безсъници в Сиатъл" Мег Райън и Том Ханкс си партнират за втори филм - и то дори още по-добрият "Имате поща". Макар различни по характер и принципи, героите им се влюбват с помощта на тогава новото "чудо на технологията" - интернет. Въпреки че един филм за романтика в епохата на развиващото се онлайн пространство винаги ще бъде морално остарял, "Имате поща" все пак е първият филм, който представя по романтичен начин интернет свалките с непознат. По-интересното обаче е дръзката гледна точка за това колко лесно всъщност може да бъде да си намериш потенциален партньор.

1. "Когато Хари срещна Сали" (1989 г.)

Отново любима романтична комедия, отново с участието на Мег Райън. Този път обаче ѝ партнира Били Кристъл. Неслучайно обаче филмът е на първа позиция в класацията на Vanity Fair - той се счита за образец, златен стандарт, към който Холивуд и до днес се стреми, когато става дума за този жанр. И разбира се, в центъра е поставен въпрос, който е вълнувал, вълнува и ще продължава да вълнува хората - могат ли мъж и жена наистина да бъдат само приятели.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини