Спец акция осуети уреждане на делото "Николай Цонев", ексминистърът в ареста!

Специализирани полицейски операции се проведоха днес на бул. „Патриарх Евтимий” в центъра на София и в квартал "Гоце Делчев".

Бяха задържани бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров.

Арестът на Тенчо Попов е станал в офис на бул. „Патриарх Евтимий”, докато той предавал на магистрат сумата от 20 000 евро. Парите били предложени от бившия министър на отбраната Николай Цонев чрез посредничеството на задържания Попов и на съдията в Софийския градски съд Петър Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева. Сантиров е задържан в дома му в столичния квартал „Гоце Делчев”.

Задържан във връзка с другите два ареста е и бившият министър на отбраната Николай Цонев.

"Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин", заяви министър Цветан Цветанов.

"Истински се надявам, че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ", смята Цветанов.

На 4 март 2010 г Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за това, че в периода 12.02.2009 г. - 01.06.2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е нарушил служебните си задължения- престъпление по чл. 282 ал. 2 пр.1 пр.22 вр. ал. 1 пр. 1 от НК. 

Кой е Тенчо Попов?

На 6 април 2002 г. Тенчо Попов е назначен за главен секретар на Министерството на финансите. На 20 януари 2009 г. премиерът Сергей Станишев освободи от длъжност заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева, която оглавяваше Кризисния щаб по газовата криза. Решението е във връзка с процедурата за подбор на членове на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг” (БЕХ) ЕАД. Въз основа на резултатите от проведената процедура е избран Съвет на директорите, в който участват Галина Тошева, Димитър Гогов, Димитър Димитров, Борис Пеков и Тенчо Попов. 

По-късно съветът на директорите избра Галина Тошева за изпълнителен директор на БЕХ, съобщиха от пресцентърът на холдинга. За председател на борда е избран Борис Пеков, а за заместник-председател - Тенчо Попов. 

Петият член е Тенчо Попов, който е бивш главен секретар на финансовото министерство, и е бил финансов директор на АЕЦ "Козлодуй".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини