"Разпнаха" бившия военен министър. Преглед на националния печат

„Новинар": Първанов: Няма да ми затворите устата

„Няма да ми затворят устата. Президентската институция няма да бъде сведена до декоративна функция". Това заяви президентът Георги Първанов по повод неуспешния опит на парламентарното мнозинство на ГЕРБ да инициира импийчмънта му. Конституцията не е настолно четиво на управляващите. Дебатите за отстраняването ми трябваше да засегнат конституцията, това обаче не се случи, заяви още той. Държавният глава беше категоричен, че трябва да се спре езикът на омразата и да започне конструктивен диалог между институциите, за да бъдат решени важни за цялото общество въпроси по време на криза.

 

„Стандарт": Борисов: Търси примирие само на думи

Видно е, че президентът продължава само на думи да търси примирие между институциите, а с казаното прави точно обратното. Нито съм слушал, нито се интересувам от казаното. Но постигнатото в сферата на сигурността, на борбата с корупцията и организираната престъпност, пускането на еврофондовете - това е антикризисна мярка. Двата положителни доклада на Държавния департамент на САЩ също са факт за това. С какво не съм се справил?
Вместо Първанов да продължава да подклажда война между институциите, цитирайки само първите месеци от управлението на ГЕРБ, да се замисли дали неактуалният указ на Марин не е най-големият гаф на президентската институция. Какво става тогава със затворниците, които е помилвал? В затвора ли ги връщаме? Или с гражданствата? И дали няма други държави да започнат да ни съдят? Затова всеки да си погледне своята къщичка.

„Дума": Дянков събра антикризисните мерки в 5 минути

В рамките на около 5 минути финансовият министър Симеон Дянков представи вчера пред парламента 60 антикризисни мерки на правителството. Народните представители го чакаха от сутринта да дойде в парламента, а той изчака да наближи часът на пресконференцията на президента и в бърз речетатив изчете словото си.
Той информира, че за първи път се отчита намаление на безработицата с 4 000 души. Дянков обеща до края на първото полугодие да плати дължимите суми от държавата по изпълнени обществени поръчки.За подкрепа на фиска ще се насочи към приватизация на остатъчни дялове чрез Българска фондова борса. Ще бъдат ограничени текущите разходи на администрациите до 10%, което ще спести на бюджета 450 млн.лв. Мерките, осигурявали допълнителни приходи и намалени разходи, възлизали на около 1.6 млрд. лв.

„Новинар": "Разпнаха" бившия военен министър

Рушвет от 60 000 евро, които трябвало да осуетят доказателствата срещу бившия военен министър на тройната коалиция от квотата на НДСВ Николай Цонев, доведоха до ареста на самия ексминистър, политическия ковчежник на НДСВ и главен секретар на финансово ведомство Тенчо Попов и на съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. "Днес е Велики четвъртък, хубав ден преди Разпети петък, да разпнем трима", така в духа на празника зам. градският прокурор на столицата Роман Василев оповести резултатите от акцията.

„24 Часа": Конфискуват имущество за 89 млн. лв., Бойко иска още

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е отправила 16 искания за конфискация на имоти, вещи и пари за 89 млн. лв. от началото на годината. Това отчете председателят й проф. Стоян Кушлев пред премиера Бойко Борисов вчера.
По думите на Кушлев, цитиран от правителствената пресслужба, с идването на сегашното правителство взаимодействието на комисията с МВР, ДАНС и прокуратурата многократно се е подобрило. В резултат на това са образувани 41 производства за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Внесени са искания за налагане на обезпечителни мерки върху установени имущества на стойност над 85 млн. лв.

„Дума": Депутатите: Европейската здравна карта да не е задължителна

Европейската здравна карта, която здравноосигурените български граждани трябва да притежават при пътуване в чужбина, да бъде препоръчителна, а не задължителна. Това гласува парламентът на първо и второ четене. Предложението за промяна в Закона за здравното осигуряване е на Ваньо Шарков и Мартин Димитров от Синята коалиция. Мотивът на вносителите е, че с въвеждането на изискването за задължително притежаване на картата се нарушава правото на свободно придвижване на българските граждани, гарантирано от конституцията и международните актове, по които сме страна.
Трябва да се предвидят законови промени, с които щом лицето продължава да се осигурява, европейската му здравна карта да се издава автоматично на следващата година. Това предложи депутатът от ПГ на КБ Петър Мутафчиев след приемането на промените в Закона за здравното осигуряване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини