Първенство по китайско карате в Димитровград

Зрителите в Димитровград ще видят много стилове

Държавно първенство по китайски бойни изкуства У-шу ще се проведе тази неделя в зала „Младост“ Димитровград.Началния час е 10. То е организирано от Спортен клуб „ПЕЙ ЮН” и Община Димитровград. Очакват се заявки да подадат поне 20 клуба от страната. Това е втория голям спортен форум на източните бойни изкуства в бригадирския град. В началото на март там се проведе националното първенство по Киокушин карате.

У шу е обобщено наименование на всички китайски бойни изкуства. Най-общо те се делят на външни и вътрешни.

Външните китайски бойни изкуства водят началото си от будисткия манастир Шаолин в Китай. В тях се набляга на продължителна физическа тренировка на човешкото тяло, като различните стилове го развиват по различен начин. В резултат трениращият става гъвкав и много бърз.

Основните вътрешни китайски бойни изкуства са три: Багуа джан, Тай чи чуан и Син и чуан. Всички те наблягат на медитативни техники и развитие на вътрешната енергия „ци“. И трите стила водят началото си от даоистките манастири в Китай.

У шу-то получава голяма популярност в България през последните десетилетия. Най-популярен покрай кино и телевизия, става стилът Кунг фу.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини