Димитровград – два дни столица на поезията

Дните на поезията “Пеньо Пенев” тази година ще се проведат на 10 и 11 май, съобщи за гл. уредник на дом-музея, Живка Шишкова.

Откриването на поетичните празници ще започне на 10 май, в 16.00 часа, на площад „Поезия”( пред кинокомплекс “Пайнер”). Музикално-поетичен спектакъл по стихове на П.Пенев ще изнесат ученици от ЕГ „Д-р Ив.Богоров”. След словото на кмета, което ще сложи началото на празника, ще говори миналогодишният лауреат Ивайло Балабанов. А след това ще бъде запален огънят на поезията.

В 18.00 часа ще бъдат връчени наградите на най-добре представилите се участници от регионалните ученически конкурси за стихотворение и есе.

Клубът на дейците на културата ще стане домакин на Творческата вечер на димитровградски и гостуващи от 19.00 часа.

Пак там ще бъде презентацията на специалното празнично издание на списание „Бумеранг” с притурка за всички досегашни лауреати. В Лятната читалня на ГБ „П.Пенев” предстои презентацията на четириезичната стихосбирка със стихове на П.Пенев, „Жребий”.

На 11 май, в 16.00 часа, в зала “Гроссето”, ще бъдат връчени Националната и Международната награди за поезия. Носителят на Националната награда, Екатерина Йосифова, ще чете свои стихове. По стиховете на турския поет, Йоздемир Инджи, ще бъде изпълнен рецитал.

От 20.00 часа, на площад “България”, за всички любители на поезията и музиката, свои парчета ще изпълнят ВИГ “Тоника”.

През месец май са предвидени и съпътстващи мероприятия: ОП „Детски и младежки център” организира Регионални ученически конкурси за стихотворение и есе. Под печат са брошури-библиографии за националния и международния лауреати. Техен съставител е библиотекарката Румяна Стефанова.

В Историческия музей ще се открие традиционната изложба на лауреатите на Националната литературна награда „Пеньо Пенев”. “Образ и стих” е наименованието на изложбата, която ще бъде експонирана в зала 1на ХГ “„Петко Чурчулиев”.

Удоволствие за ценителите на поезията на Поета с ватенката е издаването на триезична ( руски, английски, български език ) стихосбирка на П.Пенев. Художественото оформление на изданието е на неговия син, художникът Владимир Пенев, Почетен гражданин на Димитровград.

Източник: obvest.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини