8 °C

Юрист: Домашното насилие стана нещо нормално,търсете правата си!

Антония Филева е юрист по образование, работи към фондация "Български център за Джендър изследвания" в Хасково. Фондацията се занимава със случаи на насилие, осигурява защита на малтретирани лица и най-вече се опитва да докаже, че насилието в България не трябва да се толерира. Повече от година Антония отговаря за дейността на офиса в Димитровград. Той се помещава в сградата на бившето училище "Климент Охридски" до ПМГ "Иван Вазов". Работи всеки вторник и четвъртък следобяд. Консултациите и разговорите със специалисти по проблемите на насилието и психическия тормоз са безплатни.

Колко случая на насилие или тормоз са постъпили в димитровградския офис на фондацията от началото на тази година?

От началото на годината центъра са посетили 24 лица, дадени са и 7 консултации по телефона на лица от общината, имаме издадени от Районен съд  три заповеди за незабавна защита и пет  за защита. За съжаление има пострадали от Димитровград, който оттеглят молбата си срещу насилника или прекратяват производството. Други от мартретираните лица не желаят да предприемат веднага мерки по Закона за защита от домащното насилие, а само да се запознаят с възможностите който им предоставя той. Често казват, че им трябва време за да решат дали да се възползват от възможността за защита.

За какво ви търсят най-често димитровградчани и хората от общината близо година след като центъра отвори врати в града. Знам, че не можем да говорим с имена, но все пак какви са най-честите случай на насилие в малък град като нашия?

Търсят ни за да споделят, да бъдат подкрепени и с малко помощ от специалисти - психолог, юрист, трудов посредник, да открият варианти за излизане от неблагоприятната за тях ситуация. Основен проблем на повечето пострадали е, че не са наясно с правата си, от което произтича и тяхната несигурност и недоверие. Недоверие в себе си, в закона, в институциите. Голяма част от потърпевшите споделят, че имат нужда единствено да бъдат изслушани, като не желаят да предприемат никакви мерки относно насилника, защото са свикнали и се страхуват от промяната, страх ги е да поемат отговорност и да продължат сами. За съжаление броят на пострадалите все повече се увеличава, като някои започват да приемат насилието за нещо нормално. Не обръщат внимание на грубото отношение от страна на партньора, с когото живеят, непрекъснатите обиди, заплахи и унижение пред близките и децата им. В повечето от случаите ни едва когато актовете на домашно насилие ескалират предимно във физическа разправа, те осъзнават риска за живота си и тогава се решават да сложат край на отношенията с човека ,който ги тормози. Важно правило в нашата работа е да оставим пострадалия сам да взема решение кога и как да му се помогне.

Имаме и казуси с пострадали от насилие млади момичета, израствали също в среда на терор, които търсят специализирана помощ, за да си изяснят дали това което им се случва е в рамките на нормалното или са подложени на психически тормоз. Дълго време те са живели с нагласата и вярата за промяна към по- добро за себе си и децата. Те често са ставали жертви на вербално насилие, но едва при по - явна физическа проява на насилие от партньора им посещават центъра. Странно е, но често пострадалите са се залъгвали, че партньора им не е насилник, като са си казвали, че си въобразяват. Това е така защото никой не иска да си признае, че във връзката му има някакъв вид тормоз и че партньора му е насилник. Още веднъж подчертавам, че пострадалият трябва сам да достигне до решение, че желае защита и промяна, защото в противен случай след пущане на жалбата тя в голям бр. от случаите се оттегля от пострадалото лице. В не малка част от случайте за 2010 г.в Димитровград в ролята на насилник се оказват лица на възраст от 30-40г., които упражняват домашно насили над възрастните си родители. Ше ги изнудват най-често за суми от по 10-15лв. за цигари и алкохол, безработни са и търсят вина за положението в което се намират у родителите си. В тези ситуации пострадалите много трудно предприемат нещо, живеят с надежда, че детето им ще се осъзнае, не желаят да му навредят. Често изпитват и вина. В един от случаите родителя напусна жилището си и постъпи в дом за стари хора, макар да знаеше, че домът му без него ще бъди разпродаден и унищожен. Той не пожела да се възползва от издадената му заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие, синът му да бъде изведен от жилището. Имаме и случай в Хасково обратен на посоченият по- горе, където след извеждането на насилника от жилището на родителите му, той се промени. Спря да пие,започна работа, попадна в друга среда и осъзна грижите и болката, която е причинил на родителите си.

Какво да направят хората претърпели насилие, ако има подобен случаи в дома им?

Важно при проява на домашно насилие е да се подаде навременно сигнал до МВР, след като дежурната кола пристигне на мястото на конфликта, обяснете какво и как ви се е случило, за да могат полицаите да ви съставят протокол по чл. 56 от ЗМВР. Жалба може да подадете веднага след това. При наранявания обяснете къде са и как сте ги получили. Чл. 4 (3) от закона за защита от домашното насилие гласи: "По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие". Би било добре удостоверението да е от „съдебна медицина”. Добре е към жалбата, която подавате да има документ, които да удостоверява каква е връзката между пострадалия и насилника. За подготовката и оформянето на документите може да потърсите и помощта на фондацията. Ако насилието е системно, не се крийте  зад черни очила и стените на домовете си, нека има свидетели, добре е те да познават насилника и не на последно място искам да  призова хората да търсят правата си. Процедурата е бърза от 24 часа до един месец. Вече и в нашият град ще получите нужната ви помощ!

 

Т.Вълчева

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини