Полша идва в Ябълково

На събора в Ябълково няма да мине без песни и танци

Фотоизложба на Полскя културен институт в София, разкриваща най-големите забележителности на Полша ще бъде открита след седмица в димитровградското село Ябълково. Изложбата е част от програмата на 12-тото издание на събора на Славянското единство, които ще се проведе от 15 до 17 юли в селото. Подобно нещо се прави за пръв път в общината, коментира секретарят на местното читалище Славея Грозева. В димитровградското село ще пристигне и директорът на Полския културен инститет в София Ана Пахла. Ще има и гости от Руския информационен център.

Съборът стартира на 15 юли вечерта с изпълнения на оркестър "Бисери". Следващата вечер гостите и жителите на едно от най-големите села в общината ще се веселят с песните на Виевската фолк група. На 17 юли, когато е куломинацията на празника, песни и хора в центъра на селото ще изпълняват оркестър "Мелодия".

Съборът на славянското единство се прави, за да се почете делото на българи, чехи, словаци и поляци, участвали в изграждането на Барон-Хиршовата железница. Именно по това време славяните сформират и първия интернационален револиционен комитет. Той е бил част от структурите, създадени от Васил Левски. Ябълковци и до днес се гордеят, че селото им е посещевал Апостола на свободата.

Развлечения очакват гостите на събора на Славянското единство
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини