Дини по 0,50 лв. в Димитровград, купувачи няма

До 0,50 лв. стигна цената на килограм диня в Димитровград и въпреки това не се намират никакви клиенти. "Криза е и хората нямат пари даже да си угодят с една диня" - така ни посреща 78-годишния бай Тодор, който продава сладкия плод на едно от най-оживените места в Димитровград. Близо до Градската библиотека възрастния мъж има малък склад за дини, наредил е масичка отпред и е сложил цена - 0,50 лв. Тодор е производител, гледа 7 декара дини в землището на село Белица, община Любимец. И той казва, че дините, отгледани в този край са най-сладки, защото са от хубав сорт и се поливат много.

78-годишния мъж е убеден, че това е тайната на хубавата диня - семето и водата. Всичко е добре, само че няма кой да купува, обяснява Тодор. И се оправдава, че все още няма търсене защото и сезона не е дошъл. Като търговец знае, че сладкия плод се харчи най-много през август. Смята това лято да продава килото с 0,10 лв. по-малко от прекупвачите на Зеленчуковия пазар в Димитровград. Там килограм диня сега върви за 0,60 лв., и често е закупена от производители от харманлийско.

Производителят на дини не иска да споделя колко труд и средства е вложил в 7-те декара тази година.  Само казва, че от ароматния плод се печели най-много. "Гледал съм и пъпеши и тикви, но дините най-вървят", убеден е бай Тодор. И бърза да похвали реколтата от  зелето и праза, дето ще произведе наесен.И за тях казва, че ще са най-хубавите на пазара в Димитровград.

Производителят гледа 7 декара с дини край Белица

Дините в склада чакат клиенти

Dimitrovgrad.bgvesti.net 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини