13 °C

Откриха официално социалното предприятие

Част от жените, които ще се обучават по проекта

Пет години ще функционира в Димитровград откритото днес в сградата на СУПЦ -Димитровград социално предприятие, което дава професия на 22 -ма мъже и жени от уязвими социални групи. Официалният старт на пилотния проект направиха шефката на Регионалната социална служба Грета Иванова и директорът на хуманитарната и социална дирекция в общината Милена Тодева. Инициативата се финансира по програмата за развитие на човешките ресурси и е на стойност близо 163 000 лв. След като първата група потребители завършат обучението си, ще се търси финансиране, за да продължи работа социалното предприятие, коментира ръководителят на проекта Галина Пенева.

Самотни майки, инвалиди и лица с лека умствена изостаналост са потребителите на предприятието,  които ще се обучават в шивачество и ремонт на битова техника в продължение на 16 месеца. След като усвоят професиите, те ще се срещнат с потенциални работодатели, за да им предложат работа. Ако не успеят да си намерят препитание, завършващите ще останат в предприятието, обясни Таня Гьокова. Целта е хората от тези социални групи да получат шанс за реализация и в същото време да се чувстват защитени, допълни директора на  предприятието.

33-годишната Тодорка иска да става шивачка

Дали ще има работа след като се научи да шие, от това се вълнуваше най-много днес една от участничките в проекта Тодорка Георгиева. 33-годишната жена от димитровградския квартал "Изток" се радваше искренно, че ще има професия и разказа, че идва с голямо желание. Родената в София Тодорка дошла снаха тук, но до момента не е работила нищо сериозно. Сега се надява да стане полезна за себе си и семейството, ако успее да почне работа "на норма" в някоя шивашка фирма в Димитровград.

Официалното откриване на предприятието

Освен в Димитровград подобно социално предприятие работи още и в Маджарово, стана ясно по време на официалния старт на проекта.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини