Откриха официално социалното предприятие

Част от жените, които ще се обучават по проекта

Пет години ще функционира в Димитровград откритото днес в сградата на СУПЦ -Димитровград социално предприятие, което дава професия на 22 -ма мъже и жени от уязвими социални групи. Официалният старт на пилотния проект направиха шефката на Регионалната социална служба Грета Иванова и директорът на хуманитарната и социална дирекция в общината Милена Тодева. Инициативата се финансира по програмата за развитие на човешките ресурси и е на стойност близо 163 000 лв. След като първата група потребители завършат обучението си, ще се търси финансиране, за да продължи работа социалното предприятие, коментира ръководителят на проекта Галина Пенева.

Самотни майки, инвалиди и лица с лека умствена изостаналост са потребителите на предприятието,  които ще се обучават в шивачество и ремонт на битова техника в продължение на 16 месеца. След като усвоят професиите, те ще се срещнат с потенциални работодатели, за да им предложат работа. Ако не успеят да си намерят препитание, завършващите ще останат в предприятието, обясни Таня Гьокова. Целта е хората от тези социални групи да получат шанс за реализация и в същото време да се чувстват защитени, допълни директора на  предприятието.

33-годишната Тодорка иска да става шивачка

Дали ще има работа след като се научи да шие, от това се вълнуваше най-много днес една от участничките в проекта Тодорка Георгиева. 33-годишната жена от димитровградския квартал "Изток" се радваше искренно, че ще има професия и разказа, че идва с голямо желание. Родената в София Тодорка дошла снаха тук, но до момента не е работила нищо сериозно. Сега се надява да стане полезна за себе си и семейството, ако успее да почне работа "на норма" в някоя шивашка фирма в Димитровград.

Официалното откриване на предприятието

Освен в Димитровград подобно социално предприятие работи още и в Маджарово, стана ясно по време на официалния старт на проекта.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини