Проверяват "Каолин"АД заради Меричлери

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с МОСВ  ще направят в най-кратък срок нова проверка на дейността на „Каолин" АД, за да стане категорично ясно как работи дружеството и дали спазва законодателството и в частност – екологичните норми. Това съобщават в нарочно писмо от ведомството на Трайчо Трайков. Проверката е в отговор на общественото очакване за прозрачност в концесионната дейност на фирмата.

В министерството е получено писмо от Политически клуб „Екогласност", в което се настоява фирма „Каолин" да спре добива на варовик от находище „Великан" край Меричлери, тъй като с това се замърсява околната среда. Подхождайки с максимална отговорност към притесненията на хората, министерството на Трайчо Трайков предприема ново обследване на дейността на дружеството, извън неколкократните вече извършени проверки. В това ново обследване ще бъдат включени и представители от всички заинтересовани институции – МОСВ, РИОСВ, Министерството на културата и МИЕТ, както и ще бъдат поканени представители на ПК „Екогласност".

Ако „Каолин" работи при пълно спазване на българското законодателство, в това число и на екологичните норми,  работниците не бива да имат никакви притеснения за работните си места, заплатите си и развитието на предприятието, казва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. думите му са в отговор на декларация от федерацията на независимите синдикати на миньорите и синдикалния съвет на „Каолин" АД, връчена в министерството на 10 август. Документът е адресиран също и до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Фирма „Каолин" има концесия за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали от находище „Великан" край Меричлери от 15 януари 2008 г. В концесионния договор е предвидено категоричното условие при експлоатацията на находището концесионерът да спазва нормативните изисквания, свързани с опазването на околната среда, водите, защитените територии и обекти, правата върху земите от държавния горски фонд и земеделските земи, културни и исторически паметници, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред. По утвърден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма график за контрол на предоставени концесии, през тази година беше направена текуща проверка на изпълнението на концесионния договор, при която не са констатирани никакви съществени нарушения.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини