Водата в Димитровград скача с 35 ст.

С нова цена ще бъде питейната вода в Димитровград след като в експлоатация бъде пусната пречиствателната станция за отпадни води, каза пред Dimitrovgrad.bgvesti.net шефът на местното ВиК Станимир Евтимов. Засега е ясно само, че водата ще е с 35 стотинки по-скъпа и цената й ще достигне 1,73 лв. Сега кубик от нея в Димитровград струва 1,38 лв.

"Нормално е когато се въвежда нова услуга, тя да увеличи разходите, затова и водата става по-скъпа", коментира още Евтимов. По думите му в четвъртък в Димитровград се очаква министърът на Регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който ще направи оглед на завършената пречиствателна станция. За посещението на Плевнелиев  на 2 септември потвърдиха и от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Договорът за изграждане на Пречиствателната станция за отпадни води бе подписан през ноември 2004 г. с немският консорциум Хайткамп. Стойността на проекта възлизаше на 8 055 606 евро. Парите идват като заем от Европейската инвестиционна банка и от държавия бюджет. Според първоначалните планове пречиствателните станции в Димитровград и Стара Загора трябваше да бъдат завършени през 2007 година. Заради забавяне на пусковите срокове през 2008 г. министерството санкционира консоциума и срокът за изпълнение на димитровградското пречиствателно съоражение беше удължен до края на 2009 година. Като причини за закъснението тогава се посочваха разкриване на преминаващи тръби под строителната площадка, забавяне на проектирането, неподходящи атмосферни условия за работа. В крайна сметка станцията е вече завършена, остават само пробите, уточни пред Dimitrovgra.bgvesti.net Евтимов. Очаква се само новото съоражение да бъде официално открито.

 Dimitrovgrad.bgvesti.net

Шефът на ВиК - Димитровград Станимир Евтимов
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини