Вежди благодари на Димитровград

Министър Вежди Рашидов с почетното отличие

Министри, депутати, областен управител, съветници, че дори и български президент уважиха церемонията по връчването на званието "Почетен гражданин" на Димитровград на Вежди Рашидов. Сред гостите на празника на Димитровград днес бе и делегация от побратимения унгарски град Казенбарцика. Тържеството препълни залата на театъра с желаещи да видят накуп толкова популярни политици и общественици.

"Благодаря искрено на Димитровград, вълнувам се, че отново съм тук", каза пред събралото се множество склупторът и министър на културата малко след като кмета Стефан Димитров му връчи почетния знак. Творецът рецитира част от стих на Пеньо Пенев, който, оказа се често препрочита като любим поет.  

Преди 41-ят почетен гражданин на получи званието, община Димитровград отличи изявени културни и обществени дейци в различни области. Председателката на читалище "Пробуда"-село Странско Жана Колева бе наградена за организирането на традиционния регионален жътварски събор. Почетно отличие получи и кметът на Бодрово Мария Господинова за съхранение и утвърждаване на местните традиции. Небезизвестният Петър Шарков - лечител и съставител на книги бе отличен за възраждане на българския дух и традиции. За цялостен принос в поезията награда бе дадена на поетът Кръстю Кръстев. 

На първият ред в залата бяха седнали министър Плевнелиев, депутати от ГЕРБ, областния управител Румен Данев
Депутатът Иван Петров връчи почетно отличие на кмета на Бодрово Мария Господинова
Поетът Кръсю Кръстев бе отличен за цялостен принос в поезията
Кметът Стефан Димитров връчи отличието на Вежди Рашидов
Президентът Жельо Желев нарече Вежди Рашидов държавник, а не политик

Мисли за твореца, човека и министъра Вежди Рашидов споделиха с публиката президентът Жельо Желев, художникът Христо Панев, председателят на Общинския съвет Катя Чалъкова и Божана Апостолова, издала сборника с интервюта на културния министър.

Т.Вълчева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини