Ремонтираха покрива на църквата в селото на чавгите

Църквата в Бряст вече е с нов покрив

Ремонтните дейности по покрива на храм "Св.Иван Рилски" в димитровградското село Бряст вече приключиха, казаха от инициативния комитет. Седем души от селището са ангажирани със спешната реконструкция на храма заради течащ покрив.

От години дъждовете повреждат църковната утвър, олтара и иконите. Досега покривът е бил неколкократно поправян, но само от хора от селото, казаха още от инициативния комитет. Това е първият ремонт от строителна фирма, разказаха хората в Бряст.

Реконструкцията по храма продължава, досега неговата стойност е за близо 9 000 лв. 3 000 от тях отпусна на свое заседание Общинския съвет в Димитровград. Отделно 6 бона даде Комисията по култура и вероизповедания към Министерския съвет. Тя бе информирана за състоянието на православния храм още преди близо две години.

Външната мазилка на сградата е в окаяно състояние, камбанарията също трябва да се ремонтира, допълниха от инициативния комитет. Работата ще започне веднага след като времето позволява.

Фасадата на православния храм също се нуждае от реконструкция, както и камбанарията

Единственият в Хасковска област регионален празник „Сирни заговезни – Празник на чавгата” се провежда всяка година в димитровградското село Бряст.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини