Рекордни площи с рапица в димитровградско

В рапицата е надеждата на местните производители през новата стопанска година

Земеделски производители от димитровградско пак хукнаха да сеят рапица. Според данните на общинската земеделска служба до момента са засети 9 000 декара от малслодайната култура. Сеитбата ще продължи поне до края на ноември, коментира шефът на отдел "Търговия, селско и горско стопанство" Атанас Бялков. Той припомни, че през миналата година площите с рапица са били общо 8 800. Очаква се през 2011 година те да надхвърлят 10 000 декара. Надеждите и през новата зеледелска година са суровината, от която се прави биодизел да се търгува добре на пазара.

Още в началото на лятото производителите на рапица се надяваха да влезе в сила изискването за 5-процентно съдържание на биодизел в дизеловото гориво. До момента ситуацията не се е променила коментираха федерацията на зърнопроизводителите в региона.

Със сравнително добри темпове върви и сеитбата на пшеничата и ечемика в общината, каза още Атанас Бялков. От пшеницата засетите площи досега са 65 000 декара, а ечемика в общината почти е догонил миналогодишната цифра от 20 000 декара. През последните дни времето е подходящо за работа на полето, обобщи Бялков.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини