Румъния ще изнася българската пшеница

Голяма част от българското жито тази година се очаква да бъде изнесено през Румъния. Причината е, че северната ни съседка спечели търг за доставка на пшеница в Египет. Нашата страна не успя да се класира в търга за доставка на жито за африканската държава. Житото от Добруджа обаче много лесно и удобно може да бъде изкупено от румънски търговци, да се натовари на кораби в пристанището на Констанца и да отпътува за Египет, казват представители на бранша, предаде Стандарт нюз.

Те припомнят, че тази година не е първата, в която родното жито ще се изнася като румънско. Подобно беше положението и миналата година. Тогава българската пшеница беше доста по-евтина от зърното в Черноморския регион. Търговците използваха това и изкупиха големи количества евтино и качествено родно жито, което изнесоха през Румъния на доста по-високи цени, припомнят производителите.

Тази година отрано страната ни опита да направи всичко възможно, за да не допусне същата ситуация и да осигури възможност на родните производители и търговци да продават директно в Египет на по-добри цени. "Със съжаление трябва да се отбележи, че въпреки положените усилия от страна на Национална служба по зърното и посолството в Египет, не успяхме да финализираме въпроса за регистрация на българската пшеница в Египет и участието на български търговци в търговете, организирани от GASC", каза шефът на НСЗ д-р Злати Златев.

Освен цените, на които ще реализират стоката си, стопаните са притеснени и за качеството на зърното. Според Стилиян Стоянов от асоциацията на зърнопроизводителите ще се наложи и сушене на житото, което допълнително оскъпява продукцията. В момента почти няма търговия, казват производителите и допълват, че търговци предлагат цена от 300 лв. за тон зърно франко пристанище. По-евтино от очакванията на стопаните се търгува и рапицата - според маслеността й цената варира от 600 до 630 лв. за тон, също франко пристанище. Земеделските стопани са притеснени и заради досегашната работа на фонд "Земеделие", която наложи смяна на ръководството му. "Има проекти на колеги, които отлежават една година, без нищо да се е случило. Все още не се приемат ваучерите за гориво и докато започнем да работим с тях, ще минат поне два месеца. Цялата ситуация е изключително трудна. Затова Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за спешна среща с премиера", каза Стилиян Стоянов.

"За всеки производител, който е инвестирал значителни средства и време в добива на тонове зърно, а сетне вижда как пред очите му част от зърното се похабява или цената му пада поради не добро съхранение, е истинска драма. Това може да се избегне, ако се спазва разработената и утвърдена от Национална служба по зърното Инструкция за съхранението на зърно", каза шефът на службата д-р Злати Златев. Той обясни, че общият капацитет на всички складови вместимости в страната е 12 143 087 тона. Наличната складова база е напълно достатъчна за съхранение на зърното, произведено в страната.

Проверките показват, че лицензираните като публични складове за зърно, регистрираните зърнохранилища, складовете към мелнични, маслодобивни и фуражни предприятия, т.е. обекти, които се намират под постоянен контрол от страна на НСЗ и чиято дейност зависи от качественото съхранение на зърното, са в постоянна готовност за приемане на зърно. Всички мероприятия, касаещи профилактиката и поддръжката на вместимостите и обслужващата ги техника, се извършват по предварително разработен и приет график. По отношение на технико-технологичната и санитарна профилактика складовете механично се почистват, извършва се профилактика на активната вентилация, на системите за дистанционен термоконтрол, на оборудването за приемане и обслужване на съхранението на зърно - автовезни, редлери, елеватори, зърнопочистващи машини, увери д-р Златев. При необходимост се ремонтират покриви, врати, прозорци. Зърнобазите имат сключени договори с оторизирани фирми за контрол, профилактика и маркировка на автовезните и оборудването на лабораториите, допълни той.

В резултат на лошите метеорологични условия се очаква стойностите на влагата на добито зърно да е доста над стандартната. През тази година, усилията на ръководствата на всички складови бази, които разполагат със зърносушилни, е до началото на кампанията те да бъдат приведени в пълна готовност.

 
Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини