Последно: Алкохол по малко, но редовно за здраво сърце

Като вдигате наздравица правите на сърцето си услуга, според ново проучване.

Резултатите от проучването показват как умерената консумация на алкохол може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания чрез блокиране на сигналите от молекули, свързани с натрупването на плака в артериите.

Сигнализиращите протеини участват в контрола на неволевата (гладка) мускулатура, която регулира притока на кръв в артериите. При високо ниво на холестерол, тютюнопушене или промени в притока на кръв те стимулират клетките на гладката мускулатура да се размножават, което може да доведе до развитие на артериални плаки. Но когато тези гладкомускулни клетки са изложени на алкохол, сигнализацията е блокирана и клетките на артериалната стена не растат, показва работата на Илейн Редмънд, доцент в катедра Хирургия в Университета на Рочестър.

Консумацията дава добър резултат, когато е на "малки количества, редовно", смята изследователката. "Хората, които пият от едно до две питиета на ден, са най-добре защитени" от сърдечно-съдови заболявания.

Големите количества алкохол и запоите могат да бъдат вредни за сърцето и могат да доведат до инсулт, според Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Изследването е публикувано в списание «Атеросклероза, тромбоза и съдова биология». Учените смятат, че е възможно да разработят терапия, която постига добрия ефект от алкохола без упойващите му и вредни въздействия .

Откритието подкрепя данни от други проучвания, сочещи, че скромна консумация на алкохол е добра за здравето на сърцето. Проучване на Американската асоциация по кардиология от този месец показва, че мъжете с байпас, които пият умерено е по-малко вероятно да имат нужда от друга процедура или да страдат от инфаркт или инсулт, отколкото пациенти, които не пият.

Колко все пак е "здравословната" доза алкохол? В Mayo Clinic препоръчват на здравите жени да пият не повече от три питиета при един случай, или седем питиета на седмица. Здравите мъже на възраст до 65 г. трябва да се ограничат до не повече от четири питиета при повод, или 14 питиета седмично.

12-унции бира (373 г), 5-унции (155 г) чаша вино, или малко под 50 г концентрат се броят за едно питие, според клиниката Майо.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини