Разпродават Васил Божков заради дългове. Преглед на националния печат

„24 часа": Продават 2 самолета на Васил Божков заради кредит

По искане на ОББ частен съдия-изпълнител продава два самолета на авиокомпанията на бизнесмена Васил Божков  - АВБ-2004, заложени в трезора. Публичната им продан е обявена на сайта на гилдията. "Лиърджет 60" се предлага за 5 785 436,25 лв. без ДДС. Наддаването за другия самолет "Чесна 550" започва от 3 625 112, 25 лв. Това са 75% от пазарните им стойности. Машините се намират на аерогара София и може да бъдат разгледани всяка сряда от 12 до 13 ч.

Кандидатите трябва да внесат 10% депозит и да подадат оферти в канцеларията на Софийския районен съд до 17 декември.

Предложенията ще бъдат отворени на 20 декември и за купувач ще бъде обявен този, който е предложил най-високата цена.

Преди четири години лиърджетът е заложен в ОББ за кредит от 6 млн. евро. В края на септември по искане на банката е запориран заради дължими 11 282 176, 92 лв.

Чесната пък е заложена през 2005 г. за кредит от 4 млн. евро и е запорирана в началото на октомври заради дължими 5 797 026, 47 лв.

 

„24 часа": Германия: Калина Илиева има фалшива диплома

Бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева  ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование.

Това съобщиха от Висшия институт по техника и икономика в Берлин след запитване на "168 часа". Те заявяват в писмо до вестника, че ще подадат сигнал в полицията, а също и до властите в София и Брюксел.

Илиева беше отстранена неотдавна от шефското място в ДФЗ. Съмненията дали има висше образование тръгнаха малко по-рано. Огромният скандал с дипломирането є в Германия избухна, след като от БСП повдигнаха въпроса, че тя няма ценз за заеманата длъжност. Междувременно Илиева роди. Преди това старателно успя да скрие бременността си дори от прекия си шеф министър Мирослав Найденов.

В официалната си биография Илиева е написала, че е дипломиран магистър от Висшия институт по техника и икономика в Берлин от 2007 г. Оттам официално разбулиха мистерията около следването на Илиева по молба на "168 часа". "Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин - категорична е Гизела Хютингер, пресаташе на вуза. - Тя не е получавала магистърска степен през 2007 г. от Висшия институт по техника и икономика." Илиева дори е изключена от университета в Берлин, тъй като не е положила изпит, допълва Хютингер.

Според нея българката не е получавала диплома дори за завършена бакалавърска степен в берлинския институт, а какво остава да продължи в магистърска.

Историята с фалшивата диплома се разплита, след като в берлинския ВУЗ е получено запитване от българското Министерство на образованието.

 

„Труд": Свалят 30% от цената на колата

Коледният подарък може да се движи на 4 колела, защото през декември търговците на нови автомобили свалят цени и дават подаръци с идеята да завършат годината със силен финален спринт.

Сега липсват умопомрачаващи отстъпки от 40-50%, каквито имаше за някои застояли модели на склад през кризисната 2009 г., но пак могат да се открият оферти, които стопяват 30% от цената на новия автомобил. Такова намаление например дава "Хонда"за налични бройки "Сивик" (хечбек, 1,4 л бензин) - продава се за 26 236 лв. вместо за 37 480 лв. За други модели на престижната японска марка отстъпките са по-малки, но пак значителни.

 

„Труд": В "Лидъл" бой за олио и банани

С бой и скандали тръгнаха магазините на "Лидъл" в България. Германската верига отвори 14 супермаркета в страната, от които четири в София. В Сливен дори жена пострада в навалицата. Тя бе приета в спешното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" с притисната ръка. В Пазарджик пък бе повикана "Спешна помощ" за възрастен мъж, който припадна на опашката.

Не мина без драми и в София. За откриването на супермаркета на бул. "Сливница" още в ранни зори дойдоха кметицата Йорданка Фандъкова, регионалният министър Росен Плевнелиев и социалният Тотю Младенов. Никой от тях обаче не успя да влезе в магазина заради тълпата.

Входовете на супермаркета бяха блокирани от стотици недоспали хора с торби и колички, които чакаха за старт като във "Формула 1". Объркани от данданията, министрите претупаха официалните речи. Лентата бе набързо прерязана, след което гостите се повъртяха, поогледаха и разотидоха.

През това време прииждаха още и още хора, които се блъскаха като хуни. Наложи се полицаи от районното управление на МВР да помагат на охраната. Най-сетне вратата бе отворена и първите мераклии се втурнаха към щандовете. Но тълпата отзад продължи да напира и едва не смаза 8-годишно момченце. "Нямаме пари, затова сме тук, обясняваше през сълзи майката на детето. Жената носеше под мишница само два хляба по 39 ст. Друга жена с ужас си гледаше палтото, което се бе разпрало в блъсканицата.

 

„Стандарт": Корида за банани

В корида за евтини банани и краставици се превърна откриването на магазините "Лидл".

Още по тъмно тълпи пенсионери обсадиха 14-те хипермаркета от веригата в цялата страна.

"Кога си ял банани по 69 стотинки и краставици по 33", питаха се късметлии, които се добраха до щандовете на столичния булевард "Сливница" с първата вълна. Те се блъскаха с лакти и пълнеха количките догоре като за война. Полиция и охрана едва удържаха полудялата от евтинията навалица. На много места се наложи да бъдат викани линейки. Бременни се опитаха да застанат най-отпред, но бяха пометени. "Тато сигурно възкръсна, щом шоколадите станаха 45 ст., а цяла печка върви за 17 лв.", кръстеха се беловласи купувачи. Много ученици също избягаха от час, за да намажат от намалението.

„Стандарт": Забъркват министър в "Петролгейт"

Името на правосъдния министър Маргарита Попова изплува в "Петролгейт". Тя поискала оставката на чиновник, без да му обясни защо.

Това обяви Боян Терзиев, който е временно отстранен от длъжност като шеф на дирекция в Търговския регистър. Терзиев отказал да заличи старото ръководство на компанията и спешно да впише имената на нови директори в Търговския регистър. "Заместничката на Попова - Жанета Петрова, и шефката на Агенцията по вписванията - Виолета Николова, ме натискаха заедно с други колеги да работим извънредно, за да впишем промените по партидата на "Петрол холдинг", заяви Терзиев на специална пресконференция. Той разказа как Виолета Николова е издала устна заповед да се работи извънредно в почивните дни и в извънработно време по случая. Заради това, че подчинените й не са изпълнили указанията й, ги е заплашила с дисциплинарни уволнения, като използвала за натиск името на министър Маргарита Попова и фразата "от по-високо място". Всичко това станало в периода 21-25 октомври. Според Терзиев той и длъжностните лица по регистрациите не се поддали на натиска и затова срещу него и колегите му било образувано дисциплинарно производство.

„Монитор": 70 км/ч по основните булеварди на София

Със 70 км/ч най-много да се движат шофьорите по ключовите булеварди „Цариградско шосе", „България", „Ботевградско шосе" и „Владимир Вазов", предлагат експертите. В момента разрешената скорост по тези шосета е между 75 и 80 км/ч.

„85 на сто от автомобилите по 11 наблюдавани пътни коридори в столицата се движат с 30-40 км/ч по-бързо от допустимото. Целта на намаляването на скоростта е да се намали вероятността от катастрофи, както и да се постигне хомогенност в скоростите на различните по вид и клас автомобили", обясниха консултантите вчера. Според тях управлението на скоростта е ключово при решаване на проблемите с трафика.

С 10 км/ч по-бързо да се движат колите по Околовръстното шосе, предлагат още от „Мот Макдоналд". В момента максималната разрешена скорост по обиколния път е 80 км/ч. Друга идея е да бъде увеличена разрешената скорост за движение по моста за летището - бул. „Брюксел", от 80 на 90 км/ч.

„Монитор": Lidl предизвика революция в 11 града

Немската верига Lidl отвори вчера у нас първите си 14 магазина, край които от ранни зори се бяха струпали най-нетърпеливите купувачи. В столицата има четири хиремаркета, на откриването на най-големия от тях - този на бул. „Сливница", присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя пожела на събралите се хора да имат повече пари за пазаруване и да го правят с удоволствие. До момента инвестициите на компанията са 130 млн. евро, но се очаква общият размер на вложените у нас средства да стигне 300 млн. евро. Това уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който разкри, че работата на компанията у нас е започнала още преди три години. Lidl e сигурност и символ, че

всеки ще получи добро качество на възможно най-добрата цена

Дълбоко вярвам, че този модел ще работи и в България, каза министърът, който много уважава немската дисциплина. За съдействието, оказано на правителството, благодари Милена Драгийска, управител на Lidl - България.

В търговските обекти вече са назначени над 900 души, предстои още 300 българи да си намерят работа във веригата в първите месеци на следващата година. Това са предимно хора, които били регистрирани преди това в бюрата по труда.

Очаква се до края на февруари у  нас магазините на веригата, известна с ниските си цени по цял свят, да станат 25, към тях ще се прибавят и 24-те хипермаркета от веригата Plus, която вече е придобита от Lidl.

30% от стоките в магазина са произведени в България

Промоционалните цени, които бяха обявени по-рано, предизвикаха интереса на млади и стари. Час преди отварянето на магазина в квартал „Хаджи Димитър" жизнени баби и дядовци бяха взели колички и чакаха да се отворят вратите. Навалицата не намаля до вечерта.

 

„Монитор": Жалба на Р. Петков спря проверката на кръга "Спартак"

Жалба на Румен Петков до главния прокурор Борси Велчев спъна вчера изслушването на участниците от кръга „Спартак" пред парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Преди два дни депутатите извикаха на очна ставка Румен Петков, Алексей Петров, дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов. Те трябваше да разкажат какво се случило на срещата между Галеви и бившия вътрешен министър на басейн „Спартак" през декември 2006 г. Освен тях обяснения трябваше да дадат и бившият шеф на ГДБОП и настоящ началник на Агенция „Митници" Ваньо Танов и бившият шеф на ДОИ Огнян Атанасов.

Очната ставка обаче пропадна, защото ден преди заседанието на комисията Петков е депозирал жалба до главния прокурор, в която моли да се разследват обстоятелствата около срещата му с Галеви и изнасянето на информацията за нея в медиите. Сигналът е бил разпределен на Софийската градска прокуратура, която започва проверка срещу Петков и останалите от кръга „Спартак".

Вчера в комисията е постъпило писмо, с което от Върховната касационна прокуратура съобщават, че са изпратили сигнала за възлагане на проверка по него в Софийската градска прокуратура.

Председателят на комисията Волен Сидеров обясни, че сигналът на Румен Петков блокира възможността да го изслушат, тъй като ще е в нарушение с вътрешните правила. Според разпоредбите комисията може да упражнява контрол само върху приключили дела и разработки.

"Намерението за изслушване беше заявено по няколко медии три дни назад, той вчера е изпратил сигнала си до прокуратурата и по този начин е саботирал и блокирал изслушването", убеден е шефът на комисията Волен Сидеров. Според него по този начин бившият вътрешен министър е вързал ръцете на депутатите да разберат повече за случката край басейна "Спартак".

 

„Дневник": Кабинетът ще харчи и спестените здравни вноски

ГЕРБ не се отказва от идеята правителството да получи възможност да се разпорежда със спестените здравни вноски, включително да ги харчи за разходи, които нямат нищо общо със здравеопазването.

Това стана ясно при окончателното обсъждане на проектобюджет 2011 в парламентарната бюджетна комисия в сряда. С окончателните текстове на закона, подготвени от управляващите, се ограничават  възможностите на местните власти да поемат нови задължения. В същото време се предлага да се увеличи с 400 млн. лв. държавният дълг, който правителството може да емитира през 2011 г.

Предложението спестяванията в резерва на здравната каса да загубят статута си на "резервирани средства за здравеопазване" и да станат част от фискалния резерв, с който правителството може да се разпорежда, е внесено от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, Искра Фидосова и Димитър Главчев.

Поправката, която одържавява натрупаните до момента 1.4 млрд. лв., които с тазгодишния трансфер ще станат 1.8 млрд., не беше гласувана до редакционното приключване на броя. Но прогнозите бяха, че със сигурност ще мине с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Депутатите от останалите парламентарни групи предварително се обявиха против.

Промяната се промъкна за първи път в подписаното споразумение с лекарския съюз, с което правителството се ангажира от догодина здравните вноски да отиват изцяло в бюджета на здравната каса, без да се заделя резерв в БНБ, както досега.

 

„Сега": Недоволни от офисите в жилищен блок осъдиха България в Страсбург

Хиляди българи, загубили спокойствие у дома си след преправяне на съседски апартаменти в офиси, магазини и клубове, получиха вчера надежда за справедливост след осъждането на държавата в Страсбург по делото "Милеви и други срещу България". Държавата ще трябва да плати на двете сестри Милеви и тричленното семейство Евтимови от София общо 38 000 евро за морални щети и съдебни разноски, защото не се е намесила ефективно да защити спокойствието в жилищния им блок.

Според Европейския съд за правата на човека бизнесът в апартаменти може да представлява нарушаване на правото на личен живот за съседите.

Неволите на Милеви и Евтимови, които живеели на първия етаж, започнали през 2000 г., когато един от апартаментите на партера бил преправен на денонощен компютърен клуб без почивен ден в седмицата. За целта вътрешните стени били съборени, монтирани били витрини, електрическата инсталация била усилена, за да захранва 46 компютъра. Събирали се до 300 деца и младежи, нощем забавленията се съчетавали с алкохол и вероятно с наркотици, които допринасяли за повишаване на настроението и шумотевицата, по входовете на блока и пространството пред тях имало постоянно оживление.

 

„Дума": 120 лева глоба, ако откажеш да те преброят

120 лева ще е глобата за всеки, който откаже да даде данните си в преброяването на населението. Същата глоба ще се налага и ако се предоставят неверни данни. Това предвиждат приетите вчера от мнозинството поправки в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Досега предвидената глоба бе 60 лв.

Преброяването догодина ще се извърши месец по-рано, решиха още управляващите. Така то ще се проведе, вместо както досега, през март, от 1 до 28 февруари. Според поправките преброяването ще се извършва по интернет чрез попълване на електронен формуляр от 0.00 часа на 1 февруари до 24 часа на 9 февруари. От 8 часа на 10 февруари до 20 часа на 28 февруари преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата.

40 хиляди души ще бъдат назначени за преброители, а желаещите ще бъдат набирани до 10 декември.

Като основен мотив за изтеглянето на преброяването на населението управляващите изтъкнаха, че това било заложено като необходимост в стратегията "Европа 2020". От левицата обаче обявиха мотива като несериозен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини