Пада такса смет за фирмите, скача данък сгради в Димитровград?

Такса смет за юридическите лица в Димитровград да бъде намалена с три промила ще предложи на следващата сесия градоначалникът Стефан Димитров. На среща на коалиция "Да за Димитровград" с гражданите тази вечер кметът каза, че мярката не е заради кризата, а защото има натрупан резерв от 800 000 лв. от тази такса, който не е нужен на общината в момента. Така местната администрация ще облекчи фирмите. Окончателното решение за понижението от 13 да 10 промила ще вземат съветниците на последното за годината заседание на 23 декември.

Стефан Димитров обаче намекна, че ще има увеличение на данък сгради в Димитровград, без повишение ще остане този налог по селата. Повече финансова независимост догодина ще бъде дадена на детските градини, който трябва не само да искат, но и да се научат да управляват собствени средства, смята кмета. Ще се работи и за подобряване на екологичната обстановка в града, като се търсят контакти с местните предприятия.

99% от сградите на училищата и детските градини в Димитровград са с внедрени енергоспестяващи мерки, отчете още администрацията на Димитров. По думите на общинския съветник Петър Томов, шеф на икономическата комисия в местния парламент, точно във време на криза е уместно с мярка да се теглят нисколихвени кредити. Тогава банките дават заем с изгодна лихва, цените на строителните материали е по-евтини, а фирмите предлагат и по-атрактивни оферти за работа. 

Накрая Стефан Димитров призова хората да участват в обществените дебати, организирани от общината по различни въпроси, за да се чува мнението им по различни теми.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини