Учат на български 112 ромски деца в Димитровград

Децата отградината в кв.Мариино също ще бъдат включени в проекта

Проект за интеграция на деца и ученици от малцинствата стартира в Димитровград от началото на годината. Той е разработка на общината и е на стойност е 21 794 лв. Надсловът му е "Заедно учим, играем, растем"  и се реализира съвместно с читалище "Рома-  2001" в димитровградския квартал "Изток". 112 деца от четири детски градини - в кв. Мариино, Меричлери, селата Ябълково и Черногорово ще обхване проекта в рамките на 1 година. Идеята е те да получат познания по бълг.език, математика, природен и социален свят от квалифицирани преподаватели, които ще ги подготвят за постъпването им в първи клас. Затова и разработката е насочена към деца между 3 и 6 години.

Поради недоброто владеене на български език и липсата на предварителна подготовка, голяма част от подрастващите малчугани от ромски или турски произход не проявяват интерес към училище и се отказват, мотивират се от местната администрация. С този проект ще се увеличи шанса им за по-добро образование и интегриране в обществото. 

Децата ще се обучават в рамките на два учебни часа дневно в следобедно време, а предметите ще бъдат български език, математика, природен свят, приложно изкуство, танци, музика, етнография. Предвидени са гостувания в други групи от димитровградските градини, екскурзии в страната, срещи между родители от различен етнически произход и др. По проекта ще бъдат назначени и помощник възпитатели от ромски произход, които ще изпълняват и посредническа функция между родителите и детското заведение.

Близо 90% от обучаваните да овладеят необходимия минимум от знания и умения  при постъпване в първи клас - на това се надяват авторите на разработката. Както и да възникнат условия за по-добро интегриране на малчуганите в неравностойно положение в общината.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини