4 °C

Ромчета от "Изток" проговориха български език

Децата от квартала се учат на български език всеки следобед от 15 до 18 часа

Български език се научиха да говорят двете дъщери на 25-годишната ромка Росица Томова от кв. Изток. Това се случи в рамките на близо четири месеца, откакто в ОДЗ"Лилия" в ромския квартал се реализира проект за интерграция на 40 деца от малцинствен произход. Малчугани между 5 и 6 години, които никога не са посещавали детска граница, сега се подготвят за обучението си в първи клас.

Росица Томова е доволна и горда от децата си, че пеят и рецитират на бългългарски. Доволни са и преподавателите на циганчетата, които са една трудна за обучение малцинствена група, разказва преподавателката Мария Пройкова. Според нея, най- важно е да накараш родителите на тези деца да ти се доверят и да ги оставят в градината. А там всичко започва от А и Б. Всяка дума, която трябва да се научи на бълг.език се илюстрира с картина, твърди Пройкова. След няколко месеца уроци малчуганите разговарят на български помежду си, вместо на майчиния ромски език. Освен всичко друго, децата придобиват и най-важните елементарни навици - да поздравяват, да стоят на столче, да се хранят, разказаха от ОДЗ"Лилия" днес.

Родителите на децата от кв."Изток" се гордеят с децата си, които вече могат да пеят и рецитират стихчета на бълг. език

Проектът започна да се реализира през октомври миналата година и ще продължи до август 2011-та, разказа директорът на ОДЗ "Лилия" Елена Петкова. Той се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е на стойност 33 840 лв. Детското заведение е партньор в осъществяването на проекта, а изпълнител е "Форум за граждански инициативи -демократично общество" -Димитровград. Според Тодор Тодоров от организацията, осъществяваща проекта е много важно ромите да разберат, че трябва да обучават децата си. " Това е поколението, което след 15-20 години ще бъде в активна трудоспособна възраст и е немислимо то да не знае български", убеден е Тодоров.

Много усилия изискват тези деца, за да се научат да говорят добре български, казват преподавателите в ОДЗ"Лилия"
Преподавателката Мария Пройкова работи с най-голямата група деца по проекта
Директорът на ОДЗ "Лилия" Елена Петкова и Тодор Тодоров

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини