Ромчета от "Изток" проговориха български език

Децата от квартала се учат на български език всеки следобед от 15 до 18 часа

Български език се научиха да говорят двете дъщери на 25-годишната ромка Росица Томова от кв. Изток. Това се случи в рамките на близо четири месеца, откакто в ОДЗ"Лилия" в ромския квартал се реализира проект за интерграция на 40 деца от малцинствен произход. Малчугани между 5 и 6 години, които никога не са посещавали детска граница, сега се подготвят за обучението си в първи клас.

Росица Томова е доволна и горда от децата си, че пеят и рецитират на бългългарски. Доволни са и преподавателите на циганчетата, които са една трудна за обучение малцинствена група, разказва преподавателката Мария Пройкова. Според нея, най- важно е да накараш родителите на тези деца да ти се доверят и да ги оставят в градината. А там всичко започва от А и Б. Всяка дума, която трябва да се научи на бълг.език се илюстрира с картина, твърди Пройкова. След няколко месеца уроци малчуганите разговарят на български помежду си, вместо на майчиния ромски език. Освен всичко друго, децата придобиват и най-важните елементарни навици - да поздравяват, да стоят на столче, да се хранят, разказаха от ОДЗ"Лилия" днес.

Родителите на децата от кв."Изток" се гордеят с децата си, които вече могат да пеят и рецитират стихчета на бълг. език

Проектът започна да се реализира през октомври миналата година и ще продължи до август 2011-та, разказа директорът на ОДЗ "Лилия" Елена Петкова. Той се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е на стойност 33 840 лв. Детското заведение е партньор в осъществяването на проекта, а изпълнител е "Форум за граждански инициативи -демократично общество" -Димитровград. Според Тодор Тодоров от организацията, осъществяваща проекта е много важно ромите да разберат, че трябва да обучават децата си. " Това е поколението, което след 15-20 години ще бъде в активна трудоспособна възраст и е немислимо то да не знае български", убеден е Тодоров.

Много усилия изискват тези деца, за да се научат да говорят добре български, казват преподавателите в ОДЗ"Лилия"
Преподавателката Мария Пройкова работи с най-голямата група деца по проекта
Директорът на ОДЗ "Лилия" Елена Петкова и Тодор Тодоров

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини