Сирни Заговезни - ден за прошка

Днес православните християни отбелязват празника Сирни заговезни, известен още като Прошки. Според православния канон денят се нарича Неделя Сиропустна. На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си. Прошката си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове с думите "Прощавай", а отговора обикновено е "Простено да ти е от мен и от Бога".

Това е последният ден, в който вярващите слагат на трапезата си млечни храни, след което до Възкресение Христово не се консумира нищо, което е с животински произход. Смисълът на започващия Велики пост е духовното пречистване, затова въздържанието е свързано не само с отказ от определени храни, но и с духовно смирение. Тъй като днес се яде като за последно, се слага богата трапеза. На нея задължително трябва да има баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника.

Популярен е обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или яйце. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и всеки член на семейството около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Веднага след хамкането конецът се пали за здраве и берекет. Друг обичай свързан с днешния празник е паленето на огньове наречени Сирнишки или Сирници. Те се прескачат за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни. В някои райони на България с този празник се свързват и кукерските игри и обикалянето на къщите от кукерски дружини.

източник: chernomore.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини