Хора и огнени стрели на Сирни Заговезни в Бряст

Сирни Заговезни отбелязаха тази вечер и в димитровградското село Бряст. То е известно с това, че там се изработват дървени стрели, наречени чавги. В днешния ден на прошката те се изстрелват в небето за здраве и благополучие. Чавгите се изработват месеци преди празника от мъжете в селото. Когато ги изпращат в небето хората си пожелават здраве, успех и благополучие.

Традицията бе спазена и днес, когато към небето полетяха хиляди огнени чавги, с помощта на жителите на селото и гостите, дошли на празника. Преди ритуала, празнично шествие с факли премина по улиците и стигна до двора на местния храм "Св.Иван Рилски". Хора се виха и песни се пяха пред буйни огнени клади.

Чавги за здраве и благополучие към небето изпратиха депутатът Иво Димов, председателят на ОбС Катя Чалъкова, зам.кметът Христо Колев, общински съветници. Да разбере повече този ритуал в Бряст бе дошъл и шефът на Областна дирекция на полицията в Хасково комисар Петьо Петров. Домакините от кметството и местното читалище бяха отправили покана и към Вежди Рашидов, които не успя да присъства, както и червеният депутат Емилия Масларова.

Празникът в Бряст продължи с почерпка в ремонтираното преди месеци читалище. Домакините се бяха постарали да подготвят отрупана с местни гозби и вина трапеза.

Dimitrovgrad.bgvesti.net  

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини