Циганка гледа на ръка в Историческия музей

Директорът на музея в Димитровград Елена Георгиева

Гадателка ще надникне в бъдещето на всеки желаещ, посетил новата изложба в димитровградския Исторически музей. Това е една от изненадите, по време на откриването на изложбата утре, каза директорът Елена Георгиева.

"Таборът отива към небето” е името на експозицията, която ще покаже на димитровградчани номадския начин на живот на циганския етнос и занаятите, с които са се препитавали.

В изложбата ще бъдат подредени автентични дрехи, носени някога от ромите. В залата ще бъдат разположени и модели на циганска къща, на катун и на палатка за сватби, коментира още Георгиева.

Ромската изложба е дело на Регионален исторически музей – Варна и е показана за пръв път в морската столица преди 9 години. Експозицията е обиколила много градове в Северна България, а сега пристига и в Южна, обясни директорката на Историческия музей. Началният час на проявата е 17.30

От 17.00 часа също утре, във фоайето на музея ще бъде показана и друга изложба. Тя включва детски рисунки по проект „Една крачка в Бъдещето – предучилищна подготовка на 40 деца от ромски произход за постъпване в първи клас”, реализиран от Форум за граждански инициативи „Демократично общество” и детската градина в кв. Изток.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини