Блокират страната и на 28 април заради скъпите горива

Превозвачи и граждани ще блокират страната на 28 април заради високите цени на горивата, стана ясно след вчерашния трети национален протест срещу високите цени на горивата, съобщи Агенция Фокус.

Недоволните се заканиха да блокират пътища, при това в работни дни, за да накарат правителството да изпълни исканията им. Зад тях застанаха и превозвачи, които изразиха затрудненията си да изпълняват скъпата услуга "транспорт", заради високите цени на горивата.

Протестът събра значително по-малко участници в цялата страна. Въпреки заканите на организаторите към протеста да се присъединят хиляди, в повечето големи градове имаше едва по няколко десетки автомобила с протестиращи срещу високите цени на горивата. На много места протестът приключи преди края на обявеното време.

Вчера участие на протеста в столицата в социалната мрежа са заявили около 4000 души, а около 2000 души са посочили, че може би ще присъстват. В столицата протестираха обаче около 300 – 400 души. Те блокираха за кратко булевард "Цариградско шосе" при Окръжна болница и създадоха хаос в движението.

Във Варна, където предните два протеста, се събраха около 1000 участници, вчера имаше едва около 40 коли.

В Габрово беше блокирано движението към прохода Шипка, но на повечето места протестиращите се задоволиха с блокиране за кратко на кръстовища и възлови пътни артерии. По-масов беше протестът в Пазарджик и Пловдив. Повечето от участниците са се организирали в интернет. От съюз СИЛА обясниха по-малкото протестиращи с това, че хората ги е страх от натиск.

"На 28 април обсъждаме общ протест с превозвачите", каза Кирил Димитров, председател на съюз СИЛА, в столицата на площада пред храм "Свети Александър Невски".

Димитров уточни, че все още се водят преговори с превозвачите за евентуалното участие на недоволните срещу цените на горивата. Той коментира малкото на брой протестиращи с думите, че хората ги е страх от натиск. На миналия протест са били съставяни актове на участниците, имало е вдигнати коли и са се получили и други проблеми. Организаторът съобщи, че в още 45 града от страната се провеждат паралелни протести.

Цената, на която се купува горивото в България, е по-висока, отколкото в другите страни. Според него – реално цената може да бъде намалена до два лева.

"Таван върху цените на горивата не може да се сложи. Това не може да стане. Не сме в планова икономика. Въпросът е, че не може в България цената на горивата да е по-висока, отколкото в Словения, която няма рафинерии. Значи някъде нещата не са направени като хората", каза Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

Превозвачите настояват за няколко мерки, сред които: да се възстановява ДДС на чуждестранните превозвачи, да се промени тежестта на съхранението на задължителните резерви, които държат на склад фирмите, които търгуват и произвеждат петрол. Има и предложения складовете на Държавния резерв също да се използват за съхранение на горива.

Тези мерки ще уплътнят производствения процеси ще намалят важни разходни пера на бизнеса. Именно от там ще дойде намалениенто на крайната цена на горивата за потребителя.

Според Красимир Лалов могат да се спестят над 200 млн. лв.

"Никой от нас не е искал от правителството да сваля акциза на дизела. Ние сме наясно с европейската директива. По този въпрос не сме дискутирали", допълни Лалов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини