"Неохим" продаде 70 000 тона парникови газове

Продажба на 70 000 тона въглеродни емисии на стойност 2,17 млн.лв. осъществи на европейският пазар "Неохим" АД, казаха от пресслужбата на дружеството. Поради изгодните условия за търговия с въглеродни емисии е възможно дружеството да изтъргува още около 100 000 т. парникори газове за приблизително 3,5 млн.лв. каза директорът на дирекция "Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства" Стефан Грънчаров.

Димитровградският завод е започнал активно търговия с въглеродни емисии през март тази година. До февруари Националният регистър за търговия с квоти от партикови газове не е работел активно заради зачестили хакерски атаки.

"Търговията с емисии цели да демотивира използването на остарели и да поощрява инвестициите в нови технологии, да се намаляват вредните емисии, за да се плащат по-малко глоби, от една страна, а от друга – да се се полагат грижи за околната среда“, коментира още Грънчаров. Основен стратегически приоритет на торовия производител е опазването на околната среда. В тази насока се осъществява разностранна дейност, работи се и по редица проекти.

Един от тях е „ Намаляне на емисиите на диазотен оксид при производството на азотна киселина“. Той ще се реализира по механизма „Съвместно изпълнение“ съгласно чл.6 от Протокола от Киото. С получените близо 2,2 млн. лв. от въглеродна търговия ще се закупи катализатор за очистка на диазотния оксид, изхвърлян в атмосферта при производството на азотна киселина в стария цех на завода. След като катализаторът бъде зареден в реакторите , количествата диазотен оксид ще бъдат намалени от 80 до 90 на сто спрямо сегашните нива. Това ще стане най-късно през есента при наличие на писмо за одобрение от МОСВ. Значително ще се повиши качеството на атмосферния въздух, а работата на цеха ще се оптимизира, казаха още от торовия завод.

Стефан Грънчаров

С одобрението на Еко министерството „Неохим“ АД ще стартира и търговията с единици редуцирани емисии, генерирани при намаляване на емитираните количества диазотен оксид. По думите на Стефан Грънчаров емисиите от диазотния оксид имат 310 пъти по-голям потенциал за глобалното затопляне, което ги прави обект на стриктно регулиране в страните, подписали Протокола от Киото за опазване на планетата ни.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини