Техники за боядисване на яйца показват в музея

Фоайето на Исторически музей – Димитровград ще се превърне в своеобразна работилница в днешния Велики четвъртък. Жените от пенсионерския клуб в Длъгнево ще учат децата от клуб „Краезнание” към ОУ „Пенчо Славейков” на традиционни и съвременни техники за боядисване на яйца, разказа уредникът Нели Тодорова.

Пенсионерките от Длъгнево ще приготвят и великденски хлябове, пити, козунаци и курабии, които заедно с боядисаните яйца отидат за възпитаниците на Социален учебен професионален център, поясни Тодорова.

Според православието, Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата. Тогава се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи в събота.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини