Над 80% от българите са позитивно настроени към вътрешния туризъм

Най-предпочитаните канали за информация относно избора на дестинации за почивка в България са телевизията, интернет и рекламните брошури - показа проучване на Алфа Рисърч.

81% от пълнолетните българи са видели някакъв елемент от комуникационната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Това показва проучването на Алфа Рисърч, проведено в периода 6 – 21 Април 2011 г. по поръчка на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в рамките на Проект ”Мониторинг и оценка на ефективността от осъществените маркетингови дейности по проект №3 - „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”.

Като цяло проучването регистрира позитивни нагласи към възможностите за туризъм в страната (близо 80% „изцяло“ или „преобладаващо“ положително отношение). Съотношението „реализирани пътувания“ към „намерения за бъдещи пътувания“ расте за всеки от предлаганите в страната видове туризъм, като при някои от тях потенциалът е за удвояване на интереса – еко и планински туризъм; спа туризъм и балнеолечение; зимен и ски туризъм; културен туризъм.

Позитивните оценки са насочени главно към:

  • Наличие на кампания за насърчаване на вътрешния туризъм
  • Насочване на вниманието към развитие и популяризиране на възможностите за туризъм в България.
  • Положителен ефект за големите курорти, известните дестинации и традиционния туризъм

Критичните оценки са в пет основни направления, като за всяко от тях експертите имат и съответните препоръки:

Специалисти от рекламния бранш имат забележки към концептуалния модел на кампанията, който според тях поставя акцент върху традиционни образи (море, планина, залез, дискотека), без стремеж да представи нещо уникално, типично за България. В тази връзка техните препоръки са за избор на места, които да бъдат наложени като „марка/бранд” и да водят до нарастване на интереса към туристическите дестинации в страната.
Критични са и мненията за обхвата и насочеността на рекламната кампания. Според експертите кампанията предвижда относително малък брой излъчвания по медиите – особено по радиото и интернет банерите, които не могат да постигнат оптимален ефект. Препоръката е кампанията да има по-широко покритие - в повече сайтове, повече банери, по-добро позициониране на билбордовете в градската среда, по-голяма честота на излъчване на радио рекламата, и др.

Съществен недостатък е и липсата на структурирана информация за туристически дестинации и продукти. Предложението в тази връзка е създаване на специализирани сайтове с цялостна, подробна и лесна за ориентация информация – обвързване с конкретни дестинации, места и обекти. Социалните мрежи също трябва да бъдат по-добре използвани, като инструмент за популяризация - с кратки филми, които хората да си препращат  един на друг, да се изработят документални филми за конкретни обекти и дестинации и т.н.

Най-предпочитаните канали за информация относно дестинации за почивка във България (след информацията от приятели и познати – 69.5% значимост) са телевизия, интернет и брошури /листовки. Което прави именно тези три канала и най-ефективни от гледна точка достигане до аудиторията на рекламната кампания в страната. 

nfoturism.net

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини