Ще поправят покрива на църквата в Ябълково с 28 бона

Църквата в димитровградското село Ябълково се руши от години

Спешен ремонт на покрива на православния храм "Св.Димитър" в село Ябълково да се извърши за сумата от 28 186 лв. решиха днес димитровградските общинари на редовното си априлско заседание. Парите ще бъдат отпуснати от фонд "Резервен" на общината, обясни по време на сесията градоначалникът Стефан Димитров. Предложението му бе подкрепено от 28 съветници в залата. 

Църквата в едно от най-големите села в общината е в трагично състояние. Покривът е със счупени керемиди, изгнили греди, паднал комин, похабени водосточни тръби и улуци. При дъжд се навлажняват стенописите, мазилката одавна се руши, както и резбования дървен иконостас, заедно с църковната утвар. По предварителни разчети цялостния ремонт на храма ще струва близо 50 000 лв. Инициативен комитет в селото вече набира средства за реконструкцията чрез доброволни дарения, има и открита банкова сметка.

Сегашната сграда на ябълковският храм е строена през 1929 година на мястото на стара постройка, разрушена от Чирпанското земетресение година по-рано.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини