Михаил Миков заплаши Фидосова с Конституционен съд

БСП отново ще атакува Изборния кодекс пред Конституционния съд, ако от ГЕРБ не отменят изискването за 10 месеца уседналост, необходима за участие в изборите. Такова предупреждение отправи Михаил Миков, зам.-председател на Парламентарната група на „Коалиция за България” към Искра Фидосова в дебат в бТВ.

„Митът за изборният туризъм доведе до прекомерно ограничаване на права. Преди 130 години българските законодатели са казали, че шест месеца са достатъчни, за да гласуваш. 2011 г. ти създаваш такива пречки пред избирателите, че правиш абсурдна възможността за някои от тях да упражнят правата си и ги ограничаваш до степен такава, че европейски гражданин може да бъде избиран, а български с двойно гражданство по произход не може”, мотивира се той.

От своя страна заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова коментира, че е трудно да се стигне до резултат на изборите без балотаж.

„ГЕРБ показа политическа воля, показа желание и го реализира на практика да спрем изборния туризъм, имаше дебати месеци наред. Огромна беше изненадата ми, когато от БСП атакуваха уседналостта с подписите си, а ние приехме промени в корпуса на закона. Конституционният съд (КС) с това решение каза да на уседналостта не по изключение. Важно е, че КС се произнася за противоконституционност единствено по отношение на срока”, подчерта Фидосова.

„Конституционният съд не се е произнесъл по отношение на 10-те месеца. Ние гарантираме, че няма да има изборен туризъм и автобуси, които да прекарват избиратели", категорична бе Фидосова.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини