Проектът на половината водопровод до Меричлери готов

Готов е част от техническия проект за изграждане на водопровода от кв.Марииино до Меричлери, който трябва да достави чиста вода на жителите на вторият град в общината и село Великан, информира кметът Стефан Димитров. Разработката условно е разделена на две части - от Мариино до Черноконево и от Черноконево до Меричлери.

Тукашната аднимистрация е подала документи до междуведоствената комисия по бедствия и аварии, която трябва да се произнесе за финансирането на водопровода. Специалистите от комисията се притесняват от голямата стойност на проекта, който е в размер на 2 900 000 лв, поясни градоначалника и допълни, че все пак става дума за водопроводни тръби с дължина 15 км.

От общината са настоявали първият етап на проекта да бъде възложен като обществена поръчка, тъй като предварителните разчети сочат, че стойността му ще е близо 1 400 000 лв. с ДДС.

В неофициален разговор с ръководството на Димитровград, от Министерството на околната среда и водите са заявили, че финансиране на водопровода ще бъде осигурено една след завършване на проекта и в частта му от кв.Черноконево до Меричлери. "Ако има заседание на междуведомствената комисия през август очакваме проблемът да бъде разгледан тогава", каза Стефан Димитров. Той се надява до месец проекта, обхващащ водоподаването от Черноконево до Меричлери да бъде готов.

Стефан Димитров

Общината е обмисляла и вариант за изграждане на помпена станция по трасето в един от земеделските имоти, но преотреждането на терена ще отнеме поне година, смята кмета. От тукашната аднимистрация са стартирали поцедура по проектиране на припомпващо съоражение в Черноконево, за да може водата да се изтласква по лесно до Меричлери. Чака се становище на ВиК-Димитровград по въпроса. Вероятно септември месец ще бъде обявена процедура за изпълнител на водопоровода от Мариино до Черноконево, каза още димитровградският кмет.

В края на миналата година в питейната вода на Меричлери и съседното Великан бе открито високо съдържание на арсен. От тогава населението е на водоноски, три снабдяват с вода в момента хората, потвърди кметът на града Ваня Славова.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини