9 °C

Проектът на половината водопровод до Меричлери готов

Готов е част от техническия проект за изграждане на водопровода от кв.Марииино до Меричлери, който трябва да достави чиста вода на жителите на вторият град в общината и село Великан, информира кметът Стефан Димитров. Разработката условно е разделена на две части - от Мариино до Черноконево и от Черноконево до Меричлери.

Тукашната аднимистрация е подала документи до междуведоствената комисия по бедствия и аварии, която трябва да се произнесе за финансирането на водопровода. Специалистите от комисията се притесняват от голямата стойност на проекта, който е в размер на 2 900 000 лв, поясни градоначалника и допълни, че все пак става дума за водопроводни тръби с дължина 15 км.

От общината са настоявали първият етап на проекта да бъде възложен като обществена поръчка, тъй като предварителните разчети сочат, че стойността му ще е близо 1 400 000 лв. с ДДС.

В неофициален разговор с ръководството на Димитровград, от Министерството на околната среда и водите са заявили, че финансиране на водопровода ще бъде осигурено една след завършване на проекта и в частта му от кв.Черноконево до Меричлери. "Ако има заседание на междуведомствената комисия през август очакваме проблемът да бъде разгледан тогава", каза Стефан Димитров. Той се надява до месец проекта, обхващащ водоподаването от Черноконево до Меричлери да бъде готов.

Стефан Димитров

Общината е обмисляла и вариант за изграждане на помпена станция по трасето в един от земеделските имоти, но преотреждането на терена ще отнеме поне година, смята кмета. От тукашната аднимистрация са стартирали поцедура по проектиране на припомпващо съоражение в Черноконево, за да може водата да се изтласква по лесно до Меричлери. Чака се становище на ВиК-Димитровград по въпроса. Вероятно септември месец ще бъде обявена процедура за изпълнител на водопоровода от Мариино до Черноконево, каза още димитровградският кмет.

В края на миналата година в питейната вода на Меричлери и съседното Великан бе открито високо съдържание на арсен. От тогава населението е на водоноски, три снабдяват с вода в момента хората, потвърди кметът на града Ваня Славова.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини