Вежди няма да идва в Ябълково, бил в чужбина

Министърът на културата Вежди Рашидов няма успее да присъства на регионалния празник на славянското единство в Ябълково тази събота заради ангажимент в чужбина, потвърдиха днес пред Dimitrovgrad.bgvesti.net от пресслужбата на културното ведомство. Вместо него в димитровградското село ще дойде Силва Хачерян, която е шефка на "Дирекция културни паметници". От името на Рашидов тя ще поднесе поздравителен адрес към празнуващите, както и благодарности за отправената покана.

Както вече писахме, много наши и чужди деятели на славянската култура у нас и в чужбина ще гостуват в Ябълково на 16 юли, сред тях са академик Никола Попов - председател на Международния славянски комитет, Ян Минарин - председател на Чешкия славянски комитет, Крум Лазаров -секретар на Славянското дружество в България, Борис Громов -директор на Руския културно-информационен център. Ще дойде и внучката на един от инженерите на барон Хиршовата железница Станислава Домбровска. Покана са получили и депутати от хасковски регион, областния управител Ирена Узунова, кметове.

Оркестър "Родопи", самодейни състави от региона, балетен център "Галаксико" ще бъдат част от програмата на празника. той започва в 9.30 часа с поклонение пред паметната плоча на Васил Левски в Ябълково по повод 174 години от рождението му. Мелодии от творчеството на славянски композитори ще свири Забавно-духовият оркестър на Димитровград от 10.30 часа. По време на регионалния славянски празник ще бъдат показани и три изложби.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини