Комисията "Кушлев" - пълен провал. Преглед на националния печат

„Стандарт": Търсят Хорейшио за взривчетата

София осъмна с бомбен театър. В навечерието на доклада от Брюксел две адски машини избухнаха преди първи петли вчера пред централата на РЗС и офис на ДСБ в столицата. Първата самоделка гръмна около 4 ч във вторник сутринта в леговището на Яне Янев на бул. "Дондуков" 15 - на метри от сградите на правителството и Президентството. Втората бомба разтърси половин час по-късно офиса на Костов в кв. "Илинден". Няма пострадали, изпотрошени са само стъкла, вероятно е инсценировка, коментираха случайни минувачи пред двете пострадали партийни сгради. Лидерът на ДСБ Иван Костов даде срок от 24 часа на полицията да разкрие атентаторите. Шефът на РЗС Яне Янев пък обяви как в централата на партията си държал важни документи и флашки. Бомбите предизвикаха повече политическо говорене по жълтите павета, отколкото щети. Инцидентите стават няколко дни преди гласуването на третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" за провал на управлението в сферата на сигурността.


„Дума": Европа ни готви най-лошия доклад

Най-лошият доклад за България от последните 3 години трябва да публикува днес ЕК. Документът е част от мониторинга над страната в сферата вътрешен ред и правосъдие. Съкрушителни са критиките на Брюксел, споменава се, че няма напредък в нито един сектор. Затова едва през лятото на 2012 г. европейските експерти ще кажат дали вдигат наблюдението над България в тази област или мониторингът ще продължи. Дори само отлагането на това решение е шумен шамар по кабинета "Борисов".
В доклада се споменава на няколко пъти, че липсват резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Шумните показни арести все още не са довели до присъди, отбелязват експертите. Брюксел критикува властта и за масовото прекратяване на дела за злоупотреби с европейски средства.
В критичен тон ЕК споменава бойкота на съдии в София и Благоевград заради кадровата политика на ВСС. Протестът на магистратите се отприщи след серия от скандални назначения, подкрепяни неофициално от вътрешния министър.

„24 Часа": 2 сватби и червен конгрес отлагат вота на недоверие

Две сватби и конгрес на БСП отложиха чак за понеделник дебатите по вота на недоверие.
Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска процедурата да се насрочи за тогава, а гласуването да бъде във вторник.
Управляващите обясниха отсрочката със задължителния срок от 3 дни, който трябва да мине от внасянето на вота. БСП и ДПС депозираха мотивите си в понеделник следобед. Така най-ранният възможен момент за старт на дебатите беше 14 ч утре. От ГЕРБ обаче преценили, че има риск времето да не стигне.
Не бил удачен и вариантът да се обсъжда в петък. "Ще трябва да се гласува вечерта в събота. Тогава БСП има насрочен конгрес. Не искаме да пречим", обясниха депутати от ГЕРБ.

„Новинар": До дни подписват договора с „Шеврон"

До дни ще бъде подписан договорът за проучване и добив на шистов газ с американската компания „Шеврон", съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. м газ. Според експерти обаче реалното количество може да е между 10 и 20% от прогнозираното.
Според министъра няма нужда да се изчакват резултатите от първото проучване, с които да се види дали има определени рискове, и тогава да се започне ново. По думите му се знае, че рискове при проучването няма, а преди да се пристъпи към добив, вече ще има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

„Труд": Комисията "Кушлев" - пълен провал

За пет години комисията срещу престъпното имущество (доскоро известна по името на председателя си като "Кушлев") не е пожънала големи успехи - конфискувана е нищожна част от запорираното по нейно искане имане, а средната цена на уважените искове е два пъти по-ниска от заявената от комисията.
Освен това работата й на практика е безконтролна и е отворена вратата за злоупотреби. Равносметката е от изследването "Гражданска конфискация в България (2005-2010)" на фондация "РискМонитор". Целта е да се види свършеното и да се извлекат поуки занапред. Проблемите не са били отстранени и в новия закон за гражданската конфискация, който предвижда отнемане на имоти без присъди. Той бе отхвърлен на първо четене от парламента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини