"Стопанина" на отнетите имоти на мафията

Комисията за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност е лош стопанин на отнетото имущество на мафията.

Това показва анализ на дейността на комисията на Риск Монитор за периода 2005-2010 година. Резултатите от проучването бяха представени днес в НС. Затова Георги Петрунов от Риск Монитор предлага да има фонд за управление на отнетото имущество.

Според колегата му Стойчо Стойчев трябва да се промени начинът на назначаване на хората в комисията. В момента те, според него, се назначават на триглав принцип.

Председателят се назначава от премиера, президентът също посочва своя човек в нея, а трима от членовете  на комисията се назначават от парламента.

Според Риск Монитор така се губи контролът върху дейността на комисията.

Липсва какъвто и да е контрол върху работата на комисията, категоричен бе Стойчев. От Риск Монитор предлагат всички членове на комисията да се посочват от НС.

Стойчев предлага още да има постоянен текущ контрол върху работата на комисията, да се създаде постоянна подкомисията към вътрешната комисия в парламента, която да контролира работата на Комисията за отнемане на имуществото на мафията.

Тя да е на паритетен принцип, както комисията за контрол на ДАНС, тъй като според Стойчев този модел на парламентарен контрол върху дадена институция е показал, че е ефективен. Също така е необходим ежегоден независим одит за разходите на комисията. Комисията като публичен орган е отговорна пред данъкоплатците, смята Стойчев.

За периода 2005-2010 комисията е наложила обезпечения за над 676 милиона лева. Общо внесените дела за отнемане на имущество за 5-те години са 263. В началото на създаването на комисията през 2005- те са били едва 12, а през миналата те са 82. Според Риск Монитор основният инструмент за работа на комисията е налагането на обезпечителни мерки.

От гледна точка на окончателните резултати от дейността на комисията, тя не се справя особено добре.

На фона на 523 наложени обезпечителни мерки за периода за над половин милиард лева, уважените искове от съда обаче са едва 12 за над 8,1 млн. лева. Според Риск Монитор има още какво да се желае по отношение на ефективността на комисията.

Също така става ясно, че една малка част от делата, заведени от комисията са приключили: за 2006 - 2, за 2007 - 1, за 2008- 5, за 2009- 6. За периода 2006-2009 делата с влезли в сила присъди в полза на комисията са 8% от заведените  искове, неприключилите дела са 88%, а в останалите 4 случая искът на комисията е отхвърлен от съда и решението не подлежи на обжалване.

Според американския посланик у нас Джеймс Уорлик е важно да се води такава дискусия по закона и по-специално за гражданската конфискация. Много съм доволен от големия набор мнения, събрани през последните месеци по темата, подчерта той. Според него законодателството за конфискация на престъпното имущество е от изключителна важност.

В него разбира се, според Уорлик, трябва да бъде защитена собствеността на хората, когато са невинни.

Възможността за замразяване на имуществото е важен инструмент за борба с организираната престъпност, категоричен е Джеймс Уорлик. Според зам.-председателя на НС и председател на вътрешната комисия Анастас Анастасов новите членове на комисията са подобрили значително работата й.

Трябва да се обърне внимание на недостатъците, които в последните години са се появили, както от нормативно естество така и от недобра работа на самата комисия и на част от нейните членове, смята той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини