Финансови затруднения в бюджети на училищата – ремонти се отлагат за 2012 година

Вчера се проведе среща между кмета на Община Димитровград – Стефан Димитров, и директорите на училища от общината. Повод за срещата беше преместването на учениците от седем училища от общината, в които ще се внедряват мерки за енергийна ефективност. На директорите бяха предложени дати за започване на ремонтните дейности и също така приемни училища, които да приемат учениците за периода на ремонтните дейности. До края на следващата седмица те трябва да дадат становища дали искат училището да бъде санирано в посочения график, или не. Предвижда се също така създаването на транспортна схема, която да обслужва учениците.

Идеята е до края на юли 2012 да бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в следните училища: СОУ „Любен Каравелов”, ЕГ „Д-р Иван Богоров”, СОУ „Васил Левски”, ПМГ „Иван Вазов”, а при потвърждаване на тръжните документи от МРРБ така също и в училищата - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Пейо Яворов”, ОУ „Васил Левски” - Ябълково. Първите четири училища ще се санират по Фонд „Енергийна ефективност”. Останалите три по проект по Оперативна програма „Регионално развитие 2010 – 2013, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-09/2010: „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура”.

Капиталовите ремонти в училищата СОУ „Васил Левски” и ПМГ „Иван Вазов” ще бъдат извършени през 2012 година. Средствата от тях ще бъдат преразпределени между училищата от общината, съгласно формула за издръжка и възнаграждения на персонала. За всяко едно училище са предвидени до 120 календарни дни за започване и завършване на строително-монтажните работи. От днес те вече започнаха в училищата СОУ „Любен Каравелов” и ЕГ „Д-р Иван Богоров”.

Източник: dimitrovgrad.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини