Общината ще отстоява обществения интерес пред настъплението на концесионерите

За защита на обществения интерес срещу настъплението на фирмите, извличащи инертни материали от различни места в общината, се обяви кметът Стефан Димитров. В нарочно изявление за медиите градоначалникът визира един от последните случаи за грубо погазване на условията за издаване на концесии за подобен род дейности. За целта още в края на месеца предстои разглеждане на казуса с фирма “Стройко 2000”. Компанията е заявила инвестиционно намерение да изземва подземни залежи в непосредствена близост до урбанизираната територия на Димитровград. Освен че отсъства нужното по закон отстояние от поне километър, бъдещата кариера пряко застрашава екологичното равновесие в района и безпроблемната експлоатация на близката помпена станция “Черногорово”. За да се противопостави, Общината възнамерява да иска от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма отнемане на вече дадената концесия.

По темата кметът на общината Стефан Димитров даде специално интервю за местните медии край една от откритите варовикодобивни мини:


- Защо предпочетохте да коментираме темата с постоянно нарастващия брой концесии именно тук, г-н кмете?

- Един от основните проблеми на Димитровград в следващите години ще бъде безразборното отдаване на концесии. Пред вас е гледка от действаща концесия, която се стопанисва от една от големите компании в Димитровград. Кариерата се експлоатира от дълги години назад. На всеки следва да му е ясно, че въпросната концесия няма заложени рекултивационни програми, които впоследствие да запръстят и залесят изкопите.

За съжаление, последните месеци са изпълнени с претенции към различни територии от Димитровградска община с цел разкриване на нови и нови кариери. Един от пресните примери е с пловдивската фирма “АС Стоунс” ООД, която дори няма нищо общо с Димитровград. На всичко отгоре, те са насрочили обществено обсъждане на доклада по ОВОС на 30 август от 11 ч. в читалището на село Сталево. Смея да твърдя, че както тази концесия, така и много други имат своето законово основание да бъдат дадени. А морално дали трябва да бъдат разрешени? Какъв е смисълът да бъдат раздавани цели райони от територията на община Димитровград, така че и градът, и селата да бъдат постепенно загробени? Въпреки че ОВОС-ите в някои отношения са изрядни, в крайна сметка стартирането на всяка концесия превръща нашия район в минен пейзаж.

За предстоящата сесия сме внесли предложение Общинския съвет да поиска от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма прекратяване действието на концесията, която е отдадена на “Стройко 2000” за местността “Габера”. Съществува решение, в което се казва, че т.нар. лозя влизат в урбанизираната територия на Димитровград. Въпреки това правителството взе решение, с което открива процедурата за узаконяване на тази концесия. В крайна сметка ние настояваме да се спазва едно от изискванията за отстояние от минимум 1 километър до урегулираната зона на града. Сами разбирате, че всяка една взривна дейност влияе пряко както на здравето на хората, така и на целостта на техните домове.

- Очаквате ли и извозването на вече добитите инертни материали да предизвика своите вреди?

- Несъмнено камионите ще се движат по републиканската пътна мрежа и ще я замърсяват. По-фаталното е, че наблизо се намира и помпена станция “Черногорово”. Добре е да отбележим, че Димитровград има два източника на водоснабдяване. Единият е “Крумска тераса”, а вторият – въпросната помпена станция “Черногорово”. Трябва да се мисли в перспектива за ползите и вредите, а не да позволим Димитровград и околностите му да бъдат издупчени като швейцарско сирене.

- Съществуват ли варианти Общината реално да се противопостави на вече случващото се?

- Това ще стане като защитим тезата си, че не са спазени законово регламентираните отстояния. Много пъти се е коментирало дали може. Да, може! Кой ще плати цената? Би трябвало това да направи Държавата. Тя е тази, която е стартирала разрешението, или някой неин чиновник. Аз не помня като кмет да съм дал съгласие за провеждане на процедура или за стартиране на концесия. Не казваме, че магистралите не са важни! Но не е нужно да осакатяване целия район в името на тази цел!

- Ще разчитате ли на подкрепа от страна на действащите депутати от региона?

- Естествено. Но нека първо се вземе решение от страна на Общинския съвет и едва тогава ще търсим тяхната подкрепа. Има ресорни заместник-министри, които отговарят за енергетиката. Ще искаме да чуем и тяхното мнение. А в някои случаи трябва да се взема под внимание и становището на хората от конкретния регион.

- Доколко подготвените доклади по ОВОС кореспондират с интереса на хората в региона?

- Последният подготвен ОВОС е предоставен на вниманието на всеки интересуващ се. Може да бъде получен в Общинска администрация. За съжаление, без да бъде коментирано с нас, като отговорни лица са посочени инж. Пламен Митков и зам.-кметът Красимир Минев. Казвам “за съжаление”, защото се използва лятото, когато хората са в отпуск и са най-малко активни. Вероятно за да се приспи тяхното внимание. Ние обаче не смятаме да оставим нещата така и ще работим за това да бъде възразено.

Ясно е, че този пейзаж тук никога повече няма да бъде променен! На всеки трябва да е известно, че когато се разкриват нови концесии, особено в границите на Димитровград, всякакви бъдещи инвестиционни намерения рухват! Това е най-хубавата зона, която има потенциала да бъде развита и застроена. Не бих нарекъл концесиите порочна практика, защото всеки инвеститор иска да печели. Но това не е в интерес на гражданите.

- Доколко засегнатите граждани на Димитровград разполагат с механизма да влияят по един или друг начин на тези процеси?

- Може като се запознаят с параметрите на всяка една концесия. Нека всеки направи своето възражение и стане ясно, че Димитровград не е място, където живеят хора, на които им е безразлично какво се случва. Нека е ясно, че в Димитровград ще отстояваме интересите на всеки жител. Подобни проблеми има в село Сталево, дори в Горски извор, където никога не е имало концесии за добив. Подобно е положението и в селата Добрич и Каснаково. Донякъде има проблеми и край Крум и Крепост.

- С вече разкритите и тези, които тепърва предстои да бъдат разработени, колко е общият брой на кариерите на територията на Димитровградска община?

- Може би ще станат над 20. Добре е Общината да дава своя дан – да предоставя терени, за да се развива Държавата като цяло. Но не бива това да става за сметка на Димитровград!

- Какво реално печели Общината от разработването на тези находища?

- Общината получава, а не печели, част от концесионните такси. Но губи територии, които впоследствие могат да бъдат ползвани. Какъв е проблемът тези терени да бъдат застроявани и развивани при едни преференциални цени?! Може би малко хора знаят, че зад “Неохим” предстои прокарване на т.нар. Черноморска магистрала. Изграждането й ще завърши до 2020 г. и, идвайки от Стара Загора, ще преминава покрай селата Воден и Черногорово, където ще се свърже с АМ “Марица”. Така тук ще се оформи един чудесен и перспективен за развитие транспортен възел. А ние правим кариери…

- До момента има ли представен доклад за ОВОС по отношение на инвестиционните намерения на “Стройко 2000”?

- Досега не сме получавали подобен. Това е единственият начин да се стопира концесията. Защото ако се направи ОВОС, ще стане ясно, че подобна кариера не може да има!

- Прецедент ли е да се дава съгласие за концесия при липсващ доклад за оценка за въздействието върху околната среда?

- За нашия район не е прецедент. Иначе, може би за страната не е нормално.

- Каква подкрепа конкретно ще търсите от съветниците в рамките на предстоящото работно заседание на местния парламент?

- Макар че е предизборен период, се надявам общинските съветници да подкрепят не предложението на кмета, а да защитят правото на гражданите.

Източник: dimitrovgrad.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини