Чакат Цветанов и Доган в НС за вота. Преглед на националния печат

Вотът на недоверие към правителството и днес е сред водещите теми на вестниците.

„Вицепремиерът Цветан Цветанов и правосъдната министърка Маргарита Попова ще бранят правителството по време на дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета на ГЕРБ. Вотът е поискан от ДПС и БСП за провал в сектор "Сигурност и обществен ред".

Според стратегията на властта депутати от ГЕРБ от вътрешната комисия също ще се включат в "отбраната". Очаква се Цветанов да се подготви с отчет за акциите на МВР.

Първоначално е имало и идея от ГЕРБ да напуснат демонстративно, докато опозицията представя мотивите за вота, научи "Труд". Но се решило министрите да не бъдат оставяни сами в залата." - пише в. „Труд"

Всекидневникът допълва, че депутатите от ГЕРБ не са се съгласили  коментират дали премиерът Бойко Борисов ще се появи в парламента, след като самият той преди седмица обяви, че "няма отговорна политическа класа" и вместо да слуша дебатите, "ще свърши някоя работа".

„ДПС чака Сокола на вота. Лидерът на партията Ахмед Доган най-вероятно ще гласува в пленарна зала в подкрепа на вота на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. Депутати  коментираха, че за първи път Сокола ще натисне пулта в парламента срещу кабинета на Бойко Борисов." - допълва в. „Стандарт".

Основната тема на вота срещу кабинета - политиката в сектор „Сигурност", намира продължение във в. „Дневник", в статия за даренията за МВР.

„МВР взима дарения от големи и малки компании, банки и застрахователни дружества, съдилища и прокуратури, общински съветници, почетни консули, но също и от разследвани и осъждани. Дирекциите на полицията най-често са подпомагани с гориво." - се казва в статия, озаглавена „МВР - по-лесно е с дарения, отколкото с реформи".

„Общата сума на събраните помощи за първите три месеца на 2011 г. е 6.5 млн. лв. според данните от отчета на ведомството. Годишният му бюджет е 990 млн. лв. Отговорът на въпроса защо най-богатото министерство се нуждае от допълнителни средства е: за да могат органите на реда да си вършат работата - това излиза от обясненията на дарителите и на полицаите.

Според справките за даренията, които са отдавнашна практика, излиза, че МВР работи така, както е работило години наред, и системата за сигурност не е истински реформирана." - допълва всекидневникът, като посочва, че „за вицепремиера и министър Цветан Цветанов практиката ведомството му да получава пари от дарители не е притеснителна".

В. „Сега" също отделя място на даренията, получавали от МВР.

„Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, "ЛУКойл", фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на "Мултигруп" и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков. Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от "Уикилийкс". Спонсори са държавни предприятия, закъсали общини и дори фалирали фирми." - констатира всекидневникът.

Демографските проблеми отново намират място на страниците на „Труд".
"Ромите у нас са 1,5 млн., а не само около 300 000, колкото излязоха от последното преброяване. Това твърди русенският проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика в града, цитиран от "Дарик радио".

Самият той се самоопредели като марсианец пред анкетьорите на Националния статистически институт през февруари." - се казва в публикация по темата.

„Според последните данни от статистиката българите са 5 664 624 души. Хората, които са се записали като роми, са точно 325 343 души.
Преди 10 години българите са били малко над 6,6 млн., а ромите - около 370 000.Последното преброяване е "тъпо, скъпо и излишно", смятат от неправителствената организация, която се свързва с ВМРО.
Според изчисления на Центъра за демографска политика в Русе броят на ромите за последните 10 години обаче се е увеличил поне с 3000 души.Преди време проф. Иванов прогнозира, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държава и ще бъдат около 800 000 души." - пише още всекидневникът.

В. „24 часа" публикува статия за покачването на лихвите по потребителските кредити.

„Вдигнаха ми лихвата по потребителски кредит, оплака се читател на "24 часа", който е клиент на Пощенска банка. Той получил уведомителното писмо за новите плащания в края на миналата седмица.
Документът информира, че заемът се оскъпява с 0,45% от 1 юли с мотив, че се променя базовият лихвен процент на банката, след като през април Европейската централна банка повиши основната лихва в еврозоната. Според клиента обаче е странно защо лихвата по левов кредит е пряко обвързана с основната лихва на ЕЦБ. И защо повишението там е било с 0,25 на сто, а по неговия кредит е 0,45%? Освен това хората се притеснявали, че кредитите им може да се оскъпят отново, защото преди дни ЕЦБ отново повиши основната лихва с още 0,25%." - се казва в публикацията.

В. „Дневник" продължава темата за сигурността на басейните но Черноморието.

„Нито един от басейните в община Бургас не е напълно изряден, показва проверка на Комисията по водно спасяване. Собствениците им имат срок до края на месеца да ги приведат в ред, в противен случай ги очакват високи глоби.
В много от обектите няма спасител, нито медицинско лице, а безопасността на къпещите се е оставена в собствените им ръце. Има и басейни, които не са регистрирани в здравната инспекция, а хората от персонала на хотелите сами се грижат за почистването на водата.Преди седмица стана ясно, че повече от половината басейни във Варна и курортните комплекси работят, без да имат издадено разрешително за дейност." - информира всекидневникът.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини