Уличната престъпност изпревари организираната

Уличната престъпност в момента изпреварва организираната. Убийствата силно са намалели през последните години, но тенденцията е да се увеличават нападенията и заплахите. Това стана ясно от дискусията на тема „Динамика на конвенционалната престъпност в България през последните 10 години", в която участва и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В последните две години има намаляване на тежката организирана престъпност, на престъпленията срещу личността и противозаконното отнемане на МПС. С развитието на икономическата престъпност обаче са се увеличили престъпленията срещу собствеността и имуществото - домови кражби или кражби на лични вещи, особено в малки населени места и вилни зони, където има висока безработица и по-слабо развита икономика.
Увеличават се и заплахите и нападенията срещу личността.

Почти половината от българите не докладват в полицията за извършени престъпления срещу тях. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен по време на дискусията. 
Районите с най-ниски нива на престъпност в страната са Северозападния, следван от Южния централен.

От 2011 година икономическата криза най-вероятно ще продължи да оказва влияние върху престъпността у нас, отчитат още от ЦИД.

По думите на Цветанов продължава кражбата на черни и цветни метали и посочи, че много паметници на културата също са демонтирани и предадени за скрап. Според него конвенционалната престъпност не е ангажимент само на вътрешното министерство, това е социален проблем. Вътрешният министър поясни, че увеличаването на този вид престъпност е в районите в страната, където има безработица и демографски срив.


Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини