Бойко Борисов даде старт на отсечката Оризово-Димитровград

 Министър-председателят Бойко Борисов даде старт днес на отсечката от Оризово - Димитровград. Така за втори път премиер на България направи първа копка на Лот 1 на автомагистрала "Марица"

„Има много такива първи копки назад във времето, но после по 10-20 години нищо не е правено", отбеляза Борисов и изброи условията, необходими за това стартът на инфраструктурен обект да не остане символичен, а да се изпълни.

„За да е успешно начинанието първо трябва да го благослови владиката, второ да има проект, трето да има осигурено финансиране, както е в този случай - 80% от този строеж го плаща Европейския съюз, 20 % съфинансира държавата, и четвърто - ясен и прозрачен конкурс", избори премиерът.

Символичния старт на строителството той направи на няколко метра от мястото, на което през декември 2000 г., тогавашния премиер Иван Костов направи първа копка на същия Лот, чието строителство така и не тръгна.На първата копка присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелеиев и италианският посланик у нас Стефано Бенацо.

През 2000г. първа копка на същия Лот 1 направи и тогавашния премиер Иван Костов, архив: trud.bg

Вместо да разбие бутилката шампанско, Борисов я подари с автограф на един багерист. После премиерът плисна заедно със старозагорския владика Галактион менчето със светена вода пред машината. „Как ще се черпя - ще си я запазя бутилката за спомен", каза щастливият багерист.

Лот 1 е дълъг 31 км и е в отсечката от Оризово до Димитровград. Срокът на изпълнение на участъка е 25 месеца.Изпълнител е италианска строителна компания „Кооператива Муратория Чементисти - Чи Ем Чи Ди, Равена", а строителният надзор ще се извършва от Обединение „Т7/СИНК"-Пловдив. Финансирането на строителството е по ОП „Транспорт", a стойността е повече от 133 млн. лева без ДДС, като 80 на сто от тях са безвъзмездна помощ от оперативната европрограма „Транспорт".

Автомагистрала „Марица" е част от Общоевропейски коридор №4 „Дрезден - Будапеща - София - Истанбул" и част от Трансевропейската магистрала „Север - Юг", свързваща страните на Източна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия. През нея преминава и пътният трафик за Гърция при пътен възел Ново село.

По трасето от Оризово до Димитровград се предвижда да бъдат изградени четири паркинга, десет пътни надлеза, три подлеза и четири моста. Ще бъдат построени и пет селскостопански подлеза за обслужване на „черни" пътища.Ще бъдат монтирани шумоизолиращи прегради между магистралата и населените места, през които тя преминава.

източник: trud.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини