Джипитата си отдъхнаха, Бърза помощ се задъхва

Дежурният кабинет разтовари джипитата от среднощни повиквания

Пациентите имащи нужда от неотложна помощ намаляха за времето откогато бе открит денонощния кабинет в Хасково. За сметка на това натоварването към Бърза помощ се увеличи.

До началото на март тази година, когато бе открит денонощният кабинет в бившата военна болница, средно по около 70 хасковлии на ден търсеха медицинска помощ в 4-те дежурни кабинети на Хасково. Сега посещаемостта е около 28-30 дневно. „Разликата идва от това, че дежурните обслужваха и манипулациите“ уточни управителят на Хигия д-р Ясен Янев. Заедно с медицински център „Хипократ“ той администрира кабинета. 900-1000 на месец минават през него. „Напълно достатъчно за Хасково“ обобщи Янев като отговор на опасенията, че 1 дежурен кабинет не е достатъчен за 100 хиляден град. Редно е да се отбележи, че дежурният кабинет НЕ обслужва безплатно здравноосигурените пациенти от невключените практики на джипита. За Хасково обаче такива почти няма-включени са 52 индивидуални практики. Това е близо 99% от наличните за общината. За всеки от техните пациенти правителството отпуска по 11 стотинки с които се заплаща извънредния труд на дежурните лекари-терапевт, педиатър и медсестра.

Кабинетите обаче бяха създадени за да разтоварят линейките от излишни повиквания. Засега това не се случва, отчитат от центъра за медицинска помощ /ЦСМП/. За месец юли тази година, повикванията към тях са били 983, срещу 984 за същия период на миналата година. За година обаче населението е намаляло с 1 500 деца, които са едни от най-честите пациенти на доболничната помощ. Така относителния дял на повикванията на практика е скочил. Както и тяхната сериозност. 376 души са били хоспитализирани за месец срещу 267 за юли миналата година.

Тепърва повикванията към ЦСМП ще растат, след като от първи август започва автоматично пренасочване на телефонните обаждания от 112 към 150. Много случаи които не са за линейка вече идват при нас, твърдят парамедиците.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини