27 °C

Откриха и обновената с японски пари градина в Меричлери

Кметът Стефан Димитров и япоският посланик прерязаха лентата на обновеното детско заведение

Тържествено откриване на обновената детска градина в Меричлери се състоя днес в присъствието на японския посланик у нас Макото Ито. Лентата на обновената с пари от японското правителство градина прерязаха дипломатът и кметът на Димитровград. Макото Ито лична менчето с вода пред входа на детското заведение по стара българска традиция. Церемонията бе предхождана от музикална програма, в която участваха деца от градината в Меричлери и от димитровградски детски заведения.

Благодарности към Япония, която помогна за ремонта в градината в Меричлери отправиха градоначалникът Стефан Димитров, председателят на ОбС Катя Чалъкова, зам.областния управител Николай Нанев, кметът на Меричлери Ваня Славова и директорът на ОДЗ "Д-р Теню Стоилов" Матушка Тодорова.

Припомняме, че 35 000 евро отпусна Японското правителство за реализирането на проекта по ремонта на строената преди близо 30 години градина. Община Димитровград добави ново обзавеждане и дофинансира, като така общата стойност на ремонта стана 160 538 лв.

В словото си пред събралото се множеството Негово превъзходителство Макото Ито припомни как се е стигнало до подписването на заема за ремонта между Япоското правителство и община Димитровград. "Това е една уникална схема, която позволява да се помогне на малки общини с проблеми", каза японския дипломат. Той допълни, че проекта за ремонт на градината в Меричлери е последен за България, защото след влизането ни Европейския съюз България не може да ползва повече пари по тази схема. Общо 82 проекта по линия на безвъзмездното финансиране от правителството на азиатската държава са реализирани до сега, каза още дипломатът.

Японският посланик лична менчето пред вратата на ремонтираната градина
Дипломатът се разходи из реконструираното детско заведение
С японски танц изненадаха посланикът в градината в Меричлери
Японска вишна, символ за живота и плодородието посади Негово превъзходителство Макото Ито в двора на детското заведение

Официалните гости на откриването

Преди откриването Макото Ито разгледа Етнографския музей в Меричлери, запозна се с историята на селището, а малко по-късно посади япоска вишна в двора на детското заведение.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работите упорито и самоуверено, и това започва да дава резултати. Стремете се да следвате плановете си, за да останете доволни от себе си. Настроени сте приятелски към околните и можете да разчитате на тяхната взаимност. И така ще бъде всеки път, когато поддържате такава линия на поведение.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден обещава да бъде приятен за повечето Близнаци. Ако отрано разпределите делата си, ще останете удовлетворени от свършеното. В добра форма сте и засега не чувствате нужда от почивка, но не се претоварвайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Водени от прагматични мисли и действия ще намерите правилното решение на наболял проблем. Споделяте опита си с околните и това повишава авторитета ви. С привлекателна личност, която споделя вашите интереси ще задълбочите отношенията си. Не се колебайте да покажете чувствата си. Други ще се насочат към повишаване на квалификацията си.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще мине в спокойна обстановка, заобиколени от любимите си хора. Имате възможност да свършите полезна работа по дома си, а също и изостанали професионални дела. Можете да градите планове и за предстоящите ви начинания. Денят е подходящ за това, както и за по-весели събития.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви срещи с хора от различни сфери на дейност. Това ще ви даде възможност да се запознаете с идеи, които бихте могли да използвате и в своята работа. Близък приятел ще има нужда от помощта ви за разрешаването на личен въпрос. Личният ви опит е нещо, на което винаги можете да се осланяте.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Светски изяви за някои от вас. Хората на изкуството ще покажат част от работата си пред широката публика и ще се насладят на всеобщо одобрение. Ще изпитате желание за развлечения и удоволствия. Това е чудесно, стига да не наранявате някого с поведението си.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако за други денят е за почивка, за вас той е работен. Къде с желание, къде по-малко, но ще си наложите воля, за да приключите започнатото през седмицата. Бъдещите ви планове ще се толерират от човека, който ви интересува и поне този въпрос ще отпадне като проблем. Предприемчивостта ви е впечатляваща.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работни проекти и други бизнес-обвързаности ще ангажират повече от времето ви днес. Сроковете и договореностите ви задължават да не отстъпвате от думата си, но възнагражденията - морални и финансови няма да се забавят. Не допускайте умората да потисне радостта ви от тях, намерете време и за себе си.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете внимателни с емоциите днес. Това може да попречи в осъществяването на плановете, които имате. Срещате се с различни хора и от разговорите с тях ще станете по-уверени относно настоящата си заетост. Обърнете по-голямо внимание на интимния си партньор, особено, ако сте правили грешки напоследък.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стараете се да помогнете на ваш близък и правите всичко, което е по силите ви. Остава и той да прояви същата инициативност. Близостта на привлекателна за вас личност ви прави разсеяни. Открива ви се много добра възможност да скъсите дистанцията и да постигнете желаната близост. Просто не се колебайте и действайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Силното ви присъствие в живота на много хора ви превръща в лидери, съзнавате или не това. Напрежението е неделима част от ежедневието ви, но вие сте силни и ще се справите. Избягвайте спорове и конфликти, не разваляйте деня си с излишни главоболия. Позволете на любовта да се погрижи за вас, в лицето на специален човек.
24 юни 2021
Последни новини