Откриха и обновената с японски пари градина в Меричлери

Кметът Стефан Димитров и япоският посланик прерязаха лентата на обновеното детско заведение

Тържествено откриване на обновената детска градина в Меричлери се състоя днес в присъствието на японския посланик у нас Макото Ито. Лентата на обновената с пари от японското правителство градина прерязаха дипломатът и кметът на Димитровград. Макото Ито лична менчето с вода пред входа на детското заведение по стара българска традиция. Церемонията бе предхождана от музикална програма, в която участваха деца от градината в Меричлери и от димитровградски детски заведения.

Благодарности към Япония, която помогна за ремонта в градината в Меричлери отправиха градоначалникът Стефан Димитров, председателят на ОбС Катя Чалъкова, зам.областния управител Николай Нанев, кметът на Меричлери Ваня Славова и директорът на ОДЗ "Д-р Теню Стоилов" Матушка Тодорова.

Припомняме, че 35 000 евро отпусна Японското правителство за реализирането на проекта по ремонта на строената преди близо 30 години градина. Община Димитровград добави ново обзавеждане и дофинансира, като така общата стойност на ремонта стана 160 538 лв.

В словото си пред събралото се множеството Негово превъзходителство Макото Ито припомни как се е стигнало до подписването на заема за ремонта между Япоското правителство и община Димитровград. "Това е една уникална схема, която позволява да се помогне на малки общини с проблеми", каза японския дипломат. Той допълни, че проекта за ремонт на градината в Меричлери е последен за България, защото след влизането ни Европейския съюз България не може да ползва повече пари по тази схема. Общо 82 проекта по линия на безвъзмездното финансиране от правителството на азиатската държава са реализирани до сега, каза още дипломатът.

Японският посланик лична менчето пред вратата на ремонтираната градина
Дипломатът се разходи из реконструираното детско заведение
С японски танц изненадаха посланикът в градината в Меричлери
Японска вишна, символ за живота и плодородието посади Негово превъзходителство Макото Ито в двора на детското заведение

Официалните гости на откриването

Преди откриването Макото Ито разгледа Етнографския музей в Меричлери, запозна се с историята на селището, а малко по-късно посади япоска вишна в двора на детското заведение.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини